Felújítaná a lakását? Az állam ad rá pénzt!

Ablakfelújítás – Felújítaná a lakását? Az állam ad rá pénzt!

A nyári szezon nem csak a pihenésre, de arra is alkalmas, hogy a különböző felújítási munkálatokat elvégezzük az ingatlanunkon. Egy friss felmérés szerint átlagosan 1,8 millió forintot költünk felújítási célokra, amit leggyakrabban ablakra, festésre, fürdőszobára, és energetikai beruházásra használunk fel. Ennek az összegnek a 30%-át az államtól is megkaphatjuk, ha lakástakarék-szerződést kötünk.

Felújítás állami támogatással

A legrövidebb időre köthető, 4 éves lakástakarékkal 20 ezer forintos havi befizetéssel 1,25 millió forintra számíthatunk a megtakarítás lejáratakor. Egy felújítás elkezdéséhez ez is elegendő lehet, azonban, hogy az 1,8 millió forintos felújítási összeget elérjük, vagy magasabb havi befizetést vállalunk (azaz nem csak egy szerződést kötünk a családon belül), vagy hosszabb futamidejű lakástakarékot választunk.

Legnépszerűbb felújítások

A lakástakarékban összegyűlő összeg gyakorlatilag bármilyen lakáscélra fordítható, így gond nélkül megvalósítható a felújítás-korszerűsítés is. A projekteknél az is lényeges szempont lehet, hogy azokkal a saját környezetünk szépítjük inkább meg, vagy esetleg a későbbiekben spórolni is lehet velük és az ingatlan értékét is növelik.

Mennyi állami támogatást kaphatok?

A napelem-rendszer esetében a legnagyobb előny, hogy egy 1,6 millió forintos beruházással lényegében függetleníteni tudjuk magunkat az áramszolgáltatótól. A lakástakarékot is kihasználva 8-9 év alatt megtérül a beruházás és tulajdonképpen egy életre megszabadulhatunk az áramszámlától.

Egy nyílászáró felújításával, szükség esetén cseréjével a fűtésszámlánkat akár 20-30 százalékkal faraghatjuk le. Ugyanakkor tovább növelhető az energiahatékonyság, ha emellett az ingatlan szigetelése is megtörténik, aminek költsége 900 ezer és 1,4 millió forint közötti értéket jelent, de már 4-5 év alatt is megtérül. Emellett egy gázkazánnal a fűtési rendszer hatékonysága javítható, ami a kivitelezési munkálatokkal együtt átlagosan 1 millió forintból jön ki.

Tehát az 1,8 milliós összeg nagyon sok mindenre elég lehet, azonban egy komplex beruházás már jóval több forrást emészthet fel. Ugyanakkor a lakástakarék az állami támogatásnak köszönhetően minden esetben javítja a feltételeinket.

Hogyan működik a lakástakarék?

4, 5, 6, 8 vagy 10 éven keresztüli megtakarításról beszélünk, mely teljes egészében a szerződéskötéskor rögzített hozammal rendelkezik. Az elérhető hozamok ma 5% és 10% között, azaz lényegesen a bankbetéti kamatok fölött alakulnak. A befizetett pénzt teljes egészében állami garancia (OBA) védi. A 30 százalékos állami támogatás eléréséhez legalább negyedéves rendszerességgel fizetnünk kell a megtakarítási összeget, nem elegendő az év végén egy összegben történő befizetés.

Ha további információkra van szüksége, facebookos oldalamon is nézzen körül.

 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...