Felújítás vagy csere? Mi alapján döntünk?

Ablakfelújítás –  Felújítás vagy csere? Mi alapján döntünk?

Nyílászáróink az évek múlásával és a rendszeres karbantartás elhagyásával könnyen olyan állapotba kerülhetnek, hogy felmerül bennünk a kérdés: felújítás vagy csere? Ennek eldöntéséhez adunk támpontokat.

A kérdésre szakmailag alátámasztott választ csakis szakember tud adni – aki nem ránézéssel, főleg nem telefonon keresztül tudja megállapítani a valós helyzetet. Egy felmérés során viszont választ kapunk arra a kérdésre, érdemes egyáltalán felújítani a régi ablakot, vagy korszerűbbre kell cserélnünk a meglévő szerkezetek menthetetlensége miatt?

Alapvető vizsgálatok

A külső fal árulkodó: a lepotyogott vagy felázott vakolat alatti fa ablakaink anyaga is nagy valószínűséggel el van korhadva. Az ilyen felületeket – a korhadtság mértékétől függően – lehet javítani, a szükséges konzerváló kezelések után egy védő festékréteggel tudjuk biztosítani a kellő védelmet.

A szerkezet állapota szintén döntő: az ajtóinkon található pántok, zárak, egyéb szerelvények állapotát is nagyon alaposan át kell vizsgálnunk. A meglazult pántokat cserélni kell, a zárakat pedig beállítani, megkenni érdemes.

Régebbi ablakoknál érdemes megnéznünk, hogy hány réteg festék lehet rajtuk, mert néha elég eltávolítani az esetenként 3-–5 réteg festéket ahhoz, hogy rendesen működjenek a zárak.

A gittelt ablakok esetén fokozottan kell figyelni az esetlegesen kiszáradt, megrepedezett gittanyag felületére.

A vízelvezetők épségét is alaposan ellenőrizni kell, és az esetleges szivárgások nyomait is fel kell tárni.

Ezek alapján egy szakember meg tudja mondani, menthető az ablak vagy esetleg újat érdemes csináltatnia. Ha hozzánk fordul, a munka megrendelése esetén az előzetes helyszíni felmérés költségét a végszámlán jóváírjuk.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.