Felújítások: kell engedély vagy bejelentés?

Ablakfelújítás – kell engedély, vagy sem?

Tavasszal sokaknak eszébe jut, hogy milyen jó lenne csinosítani, korszerűsíteni a házat és környékét. Az is eszünkbe juthat, hogy ezeknek a munkáknak az elvégzéséhez kell-e bármilyen engedély, vagy bejelentés. Azokat az eseteket foglalom most össze, amikor nincs szükség ilyen adminisztrációra. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy az engedély nélküli építmények elhelyezésére is vonatkoznak szabályok.

Ami az én szakterületemet illeti, az épület belső felújítását engedély nélkül végezhetem, így többek között bejelentés nélkül megoldható a festés-mázolási munka, a burkolatcsere, és szűkebb szakmám, a nyílászárók cseréje is. Ez alól csak a műemlékvédelem alá eső épületek jelentenek kivételt. Ugyancsak engedély nélkül bonthatunk és építhetünk válaszfalakat, végezhetünk gépészeti és villanyszerelési munkákat. Egyetlen fontos szempont van: engedély kell, ha a munkálatok tartószerkezetet érintenek (velem például előfordulhat, hogy a szerkezeti falba nagyobb ablakot, ajtót építek be). Ha az épületet eredetileg úgy tervezték, hogy alkalmas a tetőtér beépítésre, a tetőteret engedély nélkül beépíthetjük. Kell viszont engedély, ha szerkezetet érint a tetőtér beépítés.

Az épület számos külső felújítását ugyancsak engedély nélkül végezhetjük (pl. tetőfedés-, és a homlokzat felújítás), beleértve az utólagos hőszigetelést is. A jelenlegi szabály szerint 2002. március 15. előtt épült épület utólagos hőszigetelése a kertrészek kötelező legkisebb méretét (általában családi ház esetén előkert: 5 méter, oldalkert 3 méter, hátsókert 6 méter) 10 cm-rel csökkentheti, és a szigetelés a burkolattal együtt legfeljebb ennyit nyúlhat ki a közterületre.

Az épületünkhöz engedély nélkül építhetünk teraszt, ha nem emelkedik a terepszint fölé 1,00 m-nél magasabbra, azonban a zöldfelület helyileg előírt legkisebb méretét tartani kell. Árnyékoló ponyvát négy méter fesztávig és 30 négyzetméter területig helyezhetünk el engedély és bejelentés nélkül.

Általános esetben a kerítés építése nem engedély vagy bejelentés köteles. A kerítést mindig a saját telken kell megépíteni. A szabályok szerint az utcai kerítés megépítése a kötelességünk, valamint saját kerítésünk karbantartásáról gondoskodni kell. Bármilyen kerítés csak két méter magasság felett, a belső oldalon tartalmazhat balesetveszélyes elemeket (pl. szögesdrótot). Telken belül tömör kerítés nem létesíthető. Üdülőterületen csak áttört, vagy sövénykerítés létesíthető.

A kerti építmények elhelyezésére is van szabályozás. Ennek célja kettős: egyrészt az utcakép védelme miatt tilos számos építményt az elő-, és oldalkertben elhelyezni. Másrészt az elő-, és oldalkertre vonatkozó szigorú előírások célja az, hogy a közlekedést akadályozó építmény ne kerüljön erre a területre, ne akadályozza a gépkocsi közlekedést az épület mellett, illetve szükség esetén a menekülést, a tűzoltóság felvonulását. Kerti építmény elhelyezésénél ezeket a szempontokat is mindig vegyük figyelembe.

Emellett is külön engedély nélkül helyezhetőek el a kertben játékok (hinta, csúszda, homokozó, stb.), kerti tűzrakóhely, kemence, füstölő, verem. Ugyancsak engedély nélkül építhetünk szökőkutat, lugast és egyéb növénytámaszt. Engedély nélkül építhető kisméretű, nem haszonállat tartására szolgáló állatól, kifutó (pl. kutyaól).

Ugyancsak szabadon építhető legfeljebb 50,0 m3 térfogatú vagy 1,0 m-nél nem mélyebb magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence, épített kerti tó.

Az úgynevezett közműpótló berendezések közül engedély nélkül építhető zárt, és szikkasztó jellegű szennyvíztározó, napenergia-kollektor, napelem, szélkerék, aggregát.

Az itt szereplő építési szabályok országos rendeletekben szerepelnek, és mindig alapesetre vonatkoznak (műemléki, vagy más védett területeken jóval szigorúbbak az előírások). Az önkormányzatok a Helyi Építési Szabályzatban, vagy egyéb helyi rendeletben az országosnál szigorúbb szabályozást is előírhatnak. Különösen jellemző ez kerítések, reklámok, az elő- és oldalkertben elhelyezhető építmények esetén. Gyakran van helyi rendelet az állattartásra és nagyobb növények ültetésére vonatkozóan is. Az elhelyezési szabályok betartásával a környezet és a szomszédok zavarása nélkül, biztonságosan használhatjuk ingatlanunkat.