Folyhat-e víz az ablakból?

Ablakfelújítás – Folyhat-e víz az ablakból?

Sokszor áll elő olyan kérdéssel ügyfelem, megrendelőm, hogy miért nedves a fal az ablaktok mellett. Pontosabban gyakran azt kérdezik, miért folyik víz az ablakból. Mert bizony folyhat. Az ilyen ablakokról készült hőkamerás felvételen látszik az ablaktok külső oldalán, hőhidat kialakító színeltérés.

Az esetek döntő többségében azért nedvesedik a fal az ablak mellett, mert az ablaktok és a falazat közötti rést nem poliuretán habbal (rövidebben PUR-habbal) tömítették ki, hanem – legalábbis részben – normál habarcsot alkalmaztak.

Miért baj ez? A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ablaktok külső oldalán, a tok vastagságával megegyező, azaz ablaktoktól is függően körülbelül 6–8 centiméter vastagságban az ablakot olyan szerkezet veszi körül, amely hő- és páratechnikai szempontból durva közelítéssel a 6 centiméter vastag betonfalnak felel meg.

Ez a kialakítás igencsak erősen hőhidas szerkezetet eredményez, ráadásul a szerkezet mellett ­– az ablaktok (akár fa, akár műanyag) és a megkötött habarcs eltérő hőmozgása miatt – rés keletkezik. A résen keresztül, főleg a takarószerkezetek nem megfelelően kialakított légzárása miatt, légmozgás indul meg.

Ez a helyzet klasszikusan bölcsője a párásodásnak és a később kialakuló penésznek. A kifelé haladó levegő által szállított pára ugyanis a hidegebb részre érve lecsapódik, lassan felgyűlik a szerkezetben, és átnedvesíti a falazatot, és az ablaktokot is.

A fa ablakon ez hamarabb és jól láthatóan észrevehető. A rossz tömítésből kialakult légrés az ablaktok külső és belső oldali tömítésével (például a takaróléc alá szorított tömítőmasszával) akár még javítható lenne valamennyire, de ez a megoldás a szerkezet hőhidasságát nem szünteti meg.

Ha lehetőség van rá, és érdemes megteremteni: az egyetlen megoldás, hogy kiszedjük az ablaktok rögzítésére használt habarcsot, és az ablaktok körüli rést poliuretán habbal (röviden PUR-hab) töltjük ki. Kívülről a PUR habot az utólagos falszigetelés kávára befordított eleme határolja, belülről pedig rugalmas tömítőmasszával kell lezárni.

A szakszerűen elhelyezett tömítőmassza, a kapcsolódó szerkezetek helyes kialakítása esetén a kívánt belső oldali párazárást is biztosítani tudja. Ezzel nem folyik többé víz az ablakból, és a fa tokon sem hagy kellemetlen nyomot.

Ha hasznosnak találta írásomat, érdemes Facebook oldalamon is megnézni az ablakfelújítással kapcsolatos, legfrissebb híreket.