Folytatódik a repülőtér önkéntes ablakszigetelési programja

Ablakfelújítás – Folytatódik a repülőtér önkéntes ablakszigetelési programja

A következő hónapokban hat milliméter vastag plusz üvegtáblát szerelnek a ferihegyi reptér zajgátló védőövezetében található ingatlanok ablakaira a Budapest Airport költségén.

A Budapest Airport már korábban és önkéntes alapon kezdte meg a repülők keltett zaj által érintett lakóingatlanokban a lakossági ablakszigetelési programot, ami elsősorban a főváros XVII. és XVIII. kerületének egy részét, Üllő és Vecsés bizonyos körzeteit érintette, eddig mintegy 500 jelentkező bevonásával, összesen csaknem 180 millió forint összegben.

Újra próbál segíteni a reptér

Az ablakszigetelési programot most újra meghirdeti a Budapest Airport a hozzávetőlegesen 1000 ingatlant érintő területen. A részvételhez mindössze arra van szükség, hogy a lakóházak tulajdonosai ezt hivatalosan is jelezzék. Az érintett körzetek lakóit a repülőtér üzemeltetője hamarosan levélben is értesíti.

Hogyan lesz halkabb a Boeing?

Az ablakszigetelési programban a házak lakó- és pihenőhelyiségeinek nyílászáróira olyan 6 mm vastagságú plusz üvegtáblát helyeznek fel, ami akár 10-12 decibellel csökkentheti a külső zajokat. A pótlólagos ablakszigetelés költségeit a kijelölt övezetekben teljes egészében a Budapest Airport állja.

A módszer előnye, hogy nem jár bontással és szeméttel az ingatlantulajdonosok számára, és viszonylag gyorsan elkészül. A passzív akusztikai védelem további előnye, hogy a plusz üvegtáblának köszönhetően növekszik a hőszigetelés is, ami jótékonyan hat a házak téli fűtésszámlájára. Emellett – bizonyos esetekben – a repülőtér a teljes ablakcserét is támogatja.

Az ablakok szigetelésére az elmúlt évek tapasztalatai alapján ingatlanonként átlagosan mintegy 400 ezer forintot fordított a repülőtér üzemeltetője. 

Zajos helyen lakik? Mondja el itt vagy facebookos oldalunkon hozzászólásban, hogy mit tett ellene eddig! Ha pedig tetszett írásunk, ossza meg ismerőseivel a Facebookon.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...