A fürdőszoba megfelelő szellőztetése motoros ventilátorral

Ablakfelújítás – A fürdőszoba megfelelő szellőztetése motoros ventilátorral

Az épületeknek tudományosan meghatározható ismérvei vannak, amelyhez az egészséges levegő, így az igényekhez igazodó szellőztetés mindenképpen hozzátartozik. A fürdőszobában néha nehéz megoldani a szellőztetést, de kis furfanggal mindenre találunk megoldást.

Ügyfelünk is úgy járt, hogy a megnövekedett pára miatt szükségessé vált a fürdőszobában a szellőző ablak modernizálása. A korábbi egyszerű ablak nyitása-csukása már nem teremtette meg a szükséges légmozgást, ezért közösen úgy döntöttünk, hogy ablakszárnyba építhető motoros szellőzővel oldjuk meg a helyiség megfelelő szellőzését. A kis motoros szellőző (ALEF45) egységnek van sima légáteresztő és párazárós kivitele is. 

Nem kell bontani!

Az ilyen szellőzőt a fal áttörése nélkül tudjuk telepíteni, mégpedig úgy, hogy az ablakszárnyba telepítjük a ventilátort. Egyszerűbb eset, ha fába építhetjük, de megvalósítható akár hőszigetelt üvegfelületbe is – a fa tartósabb megoldás, az üvegfelület ugyanis szerencsétlen esetben el tud repedni. 

Mire jó a szellőző?

Egy átlagos háztartásban a főzés, mosás, szárítás, fürdés és a növények napi 15–20 liter vízgőzt fejlesztenek, amely, ha nem távozhat el, penészesedést, rothadást és ezzel komoly épületkárokat és egészségkárosodást okoz. Szellőztetéssel orvosolhatjuk a bútorokból, szőnyegekből, építőanyagokból zárt tereinkbe kerülő gőzök, gázok egészségkárosító hatását is.

Szellőztetni tehát folyamatosan szükséges! Az állandó szellőztetés viszont energiaveszteséggel jár, s ezért – főleg télen – fontos, hogy csak annyi levegőt cseréljünk, amennyire szükség van.

Az ablakrésekre bízott, ablaknyitásos szellőztetés nem megfelelő!

A szellőztető rendszert célszerű kontrollálható módon kialakítani, szakértő módon megterveztetni.

A jó megoldások fő szabályai a következők:

  • Az átszellőző légmennyiség óránként legyen kb. a lakás/iroda összes térfogatának fele.
  • A mennyiség megfelelősébe és állandósága érdekében alapvetően ventilátorokkal szellőztessünk
  • Jó nyílászárókat és külön légbevezetőket vagy akár, ha szükséges, gépi befúvást alkalmazzunk

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...