Fűtsünk jól, de okosan

Ablakfelújítás – Fűtsünk jól, de okosan

Sok apróságból lehet pénzt megtakarítani otthon. Egyszerű tippek, trükkök ezek csupán, de sok hasznot hozhatnak, amelyből megtalálja a forrást, hogy hobbijára, vagy szeretteire költsön. Mindannyian törekszünk a takarékosságra, de nem mindegy, hogy hogyan. Megfelelő szobahőmérséklet, hatékony szellőztetés, ruhaszárítás. Ezek a kulcsszavak, amelyeket most körüljárunk.

Sokan sajnos egészen kevés időt tudunk otthon tölteni télen is. A nagy hidegben jó ötletnek látszik elsőre, ha teljesen letekerjük a fűtést. Egy darabig valóban csökken a fogyasztás, de érdemes abba belegondolni, hogy a falak ilyenkor, télen hamar áthűlnek, és otthonunk újbóli felfűtése jóval több energiát használ el, mint amennyit megspóroltunk nappal. Éppen ezért érdemes folyamatosan alacsony szinten fűteni a lakást, ez az alapszint természetesen néhány fokkal alacsonyabb lehet azokban az órákban, amikor nem vagyunk otthon. Egy mai, modern fűtőberendezés – összehasonlítva egy régebbi fűtési rendszerrel – mintegy 40 százalék költségmegtakarítást tud elérni. A régi fűtőtestek valódi energiatékozlók, jobb kicserélni őket. A készülékek legújabb technológia szerinti generációja elsősorban egyszerű beszerelése, magas fűtőteljesítménye és takarékos fogyasztása révén meggyőző. Mindenekelőtt a sík hőtároló fűtőtestek kínálnak kifinomult fűtési kényelmet. A programozható termosztát-szelepek segítenek a tudatos fűtésben, ugyanis este például megnövelik a hőmérsékletet, majd éjszaka automatikusan újra csökkentik azt. A legcélszerűbb, ha a hő akadálymentesen tud szétterjedni az adott térben. Ezt zavarhatja a borítás, a hosszú függöny, vagy a fűtőtest elé állított bútordarab. Ezek a hő közel 20 százalékát foghatják fel.

Különösen fontos lehet a hőmérséklet egyenletes szinten tartása a fürdőben. Makacsul tartja magát az a szokás, hogy a mellékhelyiséget elég csak használat előtt felfűteni. Ezzel viszont csak a levegőt melegítjük át, miközben a falak és a fürdőben lévő tárgyak hidegek maradnak. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy tartósan nedves lesz a fürdőszobánk. Ehelyett érdemesebb egyenletesen melegen tartani a hőmérsékletet és zuhanyzás után alaposan szellőztetni.

Az sem szerencsés gondolat, ha csak az egyik szobát fűtjük fel és onnan reméljük, hogy a hő a nyitott ajtón át végigmelegíti a szomszédos helyiséget is. Ez sok energiába kerül, emellett pedig fennáll annak a veszélye, hogy a fűtetlen hálószoba hideg falán penész képződik a meleg nappaliból átáramló nedvesebb levegőből kicsapódó pára miatt.

Esténként és éjszakára egyébként érdemes lehúzni a redőnyöket, becsukni a spalettákat és behúzni a függönyöket – ez plusz hőszigetelést jelent.

A penészképződés veszélye egyébként akkor is fennáll, ha rosszul szellőztetünk. Sokan hiszik, hogy hidegben a levegő frissen tartásának titka, ha folyamatosan billenőn hagyjuk az ablakot. Valójában ez szellőztetés szempontjából nagyon keveset jelent, viszont az ablak közelében lévő belső falfelületek lehűlnek, és a rájuk csapódó pára miatt itt is könnyebben képződik penész. Ehelyett sokkal célra vezetőbb letekert fűtés mellett lökésszerűen, tágra nyitott ablakokkal, rövid szakaszokban, de annál intenzívebben szellőztetni. És hogy még mindig ne szakadjunk el a penészesedés és a fűtés közötti összefüggésektől, érdemes megemlíteni, hogy a fűtőtesten szárított ruha is hasonló penészhatást válthat ki, mivel ez is növeli a levegő páratartalmát.

Ha további tippekre, trükkökre kíváncsi, böngésszen tovább oldalamon, vagy látogassa meg a facebookos oldalon összegyűjtött tanácsaimat.