Gond van az ablakkal? Erre érdemes figyelnie felújítás előtt

Ablakfelújítás – Gond van az ablakkal? Erre érdemes figyelnie felújítás előtt

Egy minimális felfordulással és persze, költséggel jár otthonunk nyílászárócseréje. Fontos, hogy legalább azt tudja a vásárló, mire figyeljen, mielőtt a beruházásba belevág. Egy szakmáját szerető ablakos mester árajánlata szerintem alapvetően tartalmazza azt a legfontosabb értéket, ami megmutatja, mennyire jó az általunk választott termék hőszigetelése.

Melyiket a három közül?

A természetes alapanyagú fa nyílászáró költséges, és kár lenne eltagadni, hogy karbantartást igényel. E nélkül sokkal hamarabb éri el a vetemedés, a korhadás és a szétmállás. Az alumínium alapú ajtó, ablak ennél is drágább, akár többszörösébe is kerülhet a műanyagénak, de élettartama 50-60 év is lehet. Sokan a műanyagra esküsznek, hogy ott csak a vasalat olajozására kell majd odafigyelni. Ez csak akkor lehet igaz, ha a műanyag ablak jó alapanyagokból és jól összeszerelten érkezik. Ha túl olcsó, ha bizonyos alkatrészekre vagy szolgáltatásokra (például a beépítésre) nem vállal garanciát a cég, az már gyanús lehet.

Lesz penész végül? 

Érdemes lehet a szaküzletekben kiállított ajtókat, ablakokat alaposan megnézni, kipróbálni. Minél több a záródási pont, annál jobb a termék biztonsága, hang- és hőszigetelése. A legfontosabb, hogy a kilincs melletti ponton kívül legyen még minimum kettő: így már biztosan jól fog zárni az ajtó, illetve az ablak.

Sokan – jogosan – attól tartanak, hogy a műanyag nyílászáró penészedést okoz a lakásban. Ez előfordul, ha nem szellőztetünk. A bukóra állított ablak körül ugyanis a pára lecsapódik, penészgombák szaporodhatnak el. Nem csak a fűtési szezonban érdemes megfogadni a tanácsot: napi két alkalommal történő 4-5 perces kereszthuzattal a lakás levegője kicserélődik és a penészesedés megelőzhető.

Kulcsfogalom: U érték

A légkamrák számával könnyű összezavarni a vevőket, pedig nem feltétlenül a mennyiség számít. A hétkamrás nyílászáró ugyan jó marketingfogásnak bizonyulhat, de valójában az öt is elég lehet. Azt is tudni kell, hogy a kétrétegű hagyományos üvegezésű ablak ma már nem korszerű, EU-s szabvány a min. Uw>1,15 W/m2K érték a 0,5 m2 feletti ablakoknál, amit biztosan el lehet érni a háromrétegű üvegezéssel. Az is bizonyos, hogy a fa nyílászáró hőtartó képessége sokkal jobb – ezáltal, ha letekerjük a fűtést, akkor is sokkal később hűl át, tehát jobban tartja a hőmérsékletet.

Ezzel a hőátbocsátási értékkel (Uw) jó esetben már az előzetes árajánlaton, majd a szerződésben kell találkoznia a vevőnek. Az U érték hőátbocsátási tényezőt jelent, ami megmutatja, hogy egységnyi idő alatt mennyi hőveszteség keletkezik a nyílászárón. Az EU-s szabvány betartása mellett jó tehát tudni, hogy minél alacsonyabb ez az érték, annál jobban szigetel az adott termék.

Ha további információkra van szüksége, nézzen szét facebookos oldalamon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...