Ha nem akar mindig a szomszéddal együtt ünnepelni – otthonából kizárt hangok

Ablakfelújítás – otthonából kizárt hangok

Teljesen érthető a vágy, hogy otthonunkban nyugalomra és csöndre vágyunk. Sokak életét keseríti meg egy zajos szomszéd, vagy egy közeli vendéglátóhely. A hangot sok minden közvetít: csövek, a falak és természetesen az ablakok is. Ha házépítés előtt áll: érdemes eleve gondolni a hangszigetelésre, mert az utólagos megoldások gyakran drágábbak. Aranyszabály az is, hogy a házi barkácsolás keveset segít: mesterek segítségére lesz szüksége.

A szakemberek ugyanis egyetértenek, a különböző zajok kiszűrésére többféle anyagot kell és lehet használni (van, ami elnyeli, vezeti vagy éppen „visszatükrözi” a hanghullámokat), és ezeket a megfelelő rétegrendben is kell a falhoz, plafonhoz építeni.

Még a zaj típusától, forrásától és irányától is függ, hogy milyen szigetelőanyagokra van szükség, hogy milyen lesz a rétegrend és hová kell a hangszigetelő paneleket építeni. A legjobb, bár nem mindig kivitelezhető, ha a hangszigetelő panel arra a falfelületre kerül, amerről a zaj ered.

Gyenge pontok

A panelházakban és az emeletes városi házakban gyakori félig fedett erkély nem praktikus akusztikailag, mert az erkélyfödémek (mint egy tölcsér) az utcai forgalom zaját egyenesen a lakásba közvetítik, ezért már azzal is el lehet érni némi zajcsökkentést, ha ezeket az erkélyeket lefedik.

A közönséges téglafalak és a vasbetonfödémek hangvezető képessége sajnos igen jó: a különböző forrásból származó zajok a falak segítségével eljutnak az épület különböző pontjaiig. Hiába van például jól leszigetelve a födém, ha a fenti lakó lépteinek zaja egyszerűen „lecsorog” a falakon. Ugyanez igaz a falban futó csövekre, vezetékekre is: nagyon jól vezetik a hangokat lakásról lakásra is.

A hanggátlás mértéke függ a fal és a nyílászárók felületének arányától. Minél több ablak van, a hanggátlást annál inkább azok tulajdonságai határozzák meg. A főfalak hangszigetelését akkor már nem is érdemes fokozni, amikor a hangszigetelés mértéke döntően a nyílászárók minőségétől függ.

Hang és hő egyszerre?

A jó hangszigetelés kiváló hőszigetelés is, de ugyanez fordítva már nem igaz! A hungarocell vagy a nikecell lemezek például jó hőszigetelők, de pocsék hangszigetelők. Az üvegszálas kőzetgyapot paplan viszont jó hangelnyelő tulajdonságokkal is bír, ezért felújításnál hasznos a födém és a kiegyenlítő betonréteg közé elhelyeztetni, ügyelve arra, hogy a falaknál kissé felkunkorodjon – ez minimális többletköltséget jelent csupán.

Tetőterekben a zajosság kérdése sokkal fontosabb, mint a ház többi szintjén, mert a tetőszerkezet hangszigetelésre tökéletesen alkalmatlan. Itt úgynevezett szárazépítési technológiákat lehet alkalmazni. A gipszkarton kiváló a tetőtérbe, mert jól alakítható, festhető és burkolható, de a szerkezetet sem terheli meg túlzottan. Négyzetméterenként kb. 15–16 kilogrammot tesz ki.

A régi panelházak építésénél még nem volt szempont a zajvédelem. Nemcsak a technológiai előírások változtak, szigorodtak a hetvenes évek óta, de a forgalom is megnőtt. Egy átlagos városi lakást érő zajártalom mértéke az elfogadható duplája. Ezért teljesen érhető, ha valaki végül úgy dönt, megpróbálja megteremteni otthona csöndjét.

Ha további részletekre kíváncsi a hangszigetelő üvegekről, kérdezzen facebookos oldalamon.