Ha nem akarja a tűző napsütést otthonában, árnyékoljon!

Ablakfelújítás – árnyékolástechnikai tudnivalók

Itt a jó idő, végre kisütött a Nap. Ma még élvezzük a gyenge sugarakat, de hamarosan majd azon gondolkodunk, mivel védjük magunkat az erős napsütéstől. Éppen ezért érdemes előregondolkodni, az árnyékolásról idejében gondoskodni. Az árnyékolástechnikai eszközök beruházása nem olcsó, és mindannyian szeretnénk, ha a pénzünkért valóban minőségi terméket kapnánk cserébe. Érdemes tehát megismerni, vásárlás előtt és használatkor mi mindenre kell figyelni ahhoz, hogy hosszú életű, megbízható és nem utolsó sorban esztétikus legyen az árnyékolás.

Aki vásárlás előtt áll, fontos, hogy kicsit előre tervezzen, és ne impulzusvásárlással, az alacsony ár miatt döntsön egy redőny, árnyékoló vagy éppen szalagfüggöny mellett. Elengedhetetlen a gyártók kínálatának alapos felmérése, és nem utolsó sorban az ár-érték arány figyelembevétele, vagyis, hogy az adott ár mi mindent tartalmaz: felmérés, beszerelés, szállítás, szerviz, karbantartás, garancia. A legtöbben, így én is, az előzetes felmérést ingyenesen vállalják.

Árnyékolók esetén fontos szempont az esztétika, aki valóban minőségi terméket szeretne vásárolni, olyan részletekre is odafigyel, hogy az árnyékoló mennyire olvad bele a környezetbe, annak egyes alkatrészei mennyire láthatók. Ha van rá lehetőség, érdemes a kiválasztott terméket kipróbálni, hogy működéskor mennyire halk, használata mennyire egyszerű. (Az igazán profi berendezéseknél a hő-és hangszigetelési értékekre is érdemes rákérdezni). Az esztétikánál is fontosabb szempont a minőségi alapanyag-felhasználás, olyan részletekre érdemes odafigyelni, hogy a redőnypáncél, a vezetősín alumíniumból legyen, az árnyékoló felület pedig ellenálló, masszív anyagból- Fontos tudni, hogy az árnyékolók olyan tartós használatra rendelt dolgok, amik kötelező alkalmassági ideje öt év. Az árnyékolástechnikai berendezések többsége nem igényel karbantartást, és szervizre is csak ritkán szorulnak, ehhez azonban szükséges, hogy a felhasználó megfelelően használja őket – az eladó ugyanis csak akkor vállalja a garanciát, ha a terméket rendeltetésszerűen használják.

Valamennyi hevederes hajtással működő árnyékoló esetén fontos, hogy az árnyékolók fel-és lehúzása ne hirtelen történjék, míg a karos hajtású árnyékolóknál a tekerőkart csak az arra kialakított helyen és irányban szabad mozgatni. Elektromos hajtású árnyékolóknál lényeges szempont, hogy a vászon szabadon mozogjon. Ezeknél a berendezéseknél előfordul, hogy a motor túlmelegszik, a motor hővédője pedig automatikusan kiold. Ebben az esetben meg kell várni, míg a motor lehűl, és a termo-kapcsoló a működést újra engedi. Nem árt hangsúlyozni, hogy az árnyékolókat egyéb terhelésnek kitenni tilos. Fontos, hogy egy kapcsolóról kettő elektromos redőnyt működtetni tilos, mert a motorok leégnek. Minden esetben egy erre a célra kapható relével kell összekötni őket.

Redőnyök használatakor fontos meggyőződni arról, hogy a redőny páncélzata szabadon mozgatható, nem akad el sehol, ellenkező esetben a redőnypáncél könnyen deformálódhat. További fontos körülmény, ha a redőnypáncél leeresztett állapotban van, nem szabad az ablakot bukóra állítani, fennáll ugyanis a párakicsapódás veszélye. A kitámasztóval ellátott redőnyöket csak feltekert állapotban szabad billenteni.

A karos hajtással működő napellenzők esetében fontos, hogy a kar ne zárjon be szöget a hajtómű csatlakozógyűrűjével, míg az automatikusan működő berendezéseket – például hosszú távollét esetén – biztonsági okokból nem szabad magukra hagyni. Annak érdekében pedig, hogy a feltekert vászon gyűrődésmentes legyen, a karokat azonos dőlésszögbe kell állítani a billenthető (dőlésszög állítással gyártott) napellenzőknél.

A homlokzati-és előtétárnyékolók szerkezeti házát, a vezetősínt, a vásznat és a különböző profilokat semleges kémhatású tisztítószerrel és langyos vízzel szabad lemosni, súrolók, oldószerek használata tilos. Amennyiben a vásznat víz vagy nedvesség éri, amint lehet, ki kell szárítani, és érdemes őket rendszeresen szellőztetni. A szalagfüggönyök lamelláit langyos vízzel kell tisztítani, azokat dörzsölni, kicsavarni nem szabad, tisztítás után a lamellázatot nedves állapotban kell visszaakasztani. A szalagfüggönyök néhány típusa mosógépben is tisztítható, sőt vasalható is – ilyen esetben a részletes használati útmutató az irányadó.