Ön hallja az ablakát?

Ablakfelújítás – tavaszi szelek

Szeles napok járnak ezen a tavaszon. Ilyenkor érzékszervvel is tapasztaljuk, hogyan fűtjük ablakunkon keresztül az utcát. A távozó meleget persze nem érzékeljük, de az erős szélben halljuk, ahogy fütyülnek az ablakok. Ha ön hallja, ahogy a zárt ablakon keresztül süvít a szél, és érzi a huzatot, akkor gond van az ablakával. És ezt nem csak fülén, de pénztárcáján keresztül is érezni fogja.

Sokszor ilyenkor első tettvágyukban az emberek olcsó, gyors módszert keresnek, és megvásárolják az úgymond utólagos szigetelésre való, a kereskedelmi forgalomban könnyen elérhető öntapadós szigetelőanyagokat. Könnyen szerelhető, praktikusnak tűnő megoldás. Őszinte szívvel senkinek nem tudom ajánlani azonban. Az évszakok és hőmérsékletváltozás miatt sűrűn keletkezik pára, amit az öntapadós szigetelő anyaga, a polifóm magába szív. A szigetelőanyag árának megfelelően általában egy évet sem bír ki, az öntapadós ragasztó elenged. A megoldásnak tűnő szigetelőanyag nyitás, csukás közben lassan lepotyog.

Amit igazán ajánlani tudok, ha nem akarja hallani az ablakát, az a nútmarásos szilikontömítés alkalmazása. A módszer lényege, hogy a speciális profilú szigetelőanyagot egy felsőmaróval készített horonyba építjük be. A szigetelés így közvetlenül a keretbe, vagy az ablakszárnyba kerül.

A beépített szigetelés egy egyszerű, esztétikus megoldással szünteti meg a légmozgást, így elmúlik a huzat, és a szél nem fütyül tovább az ablakon. Érezni fogjuk, ahogy néhány fokkal megemelkedik a hőmérséklet a szobában, mert a meleg nem távozik az ablakon át. A következő fűtési szezonban mindezt a pénztárcánkon is érezni fogjuk. De már nyáron is meglehet a jól szigetelt ablaknak a maga előnye: a forróbb napokon sokkal gazdaságosabb a légkondicionáló működése, akár 30%-ot is meg lehet takarítani így az energiafelhasználásából.

Tovább is van: a csukott ablakon keresztül végre nagyságrendekkel kevesebb por, piszok jut be a lakásba. Már az első nagyobb takarításnál látni fogjuk, hogy a porréteg jóval vékonyabb. A szigetelés után nemcsak az ablak nem ad ki hangot, hanem az utca egyéb zörejeit is tompábban fogjuk hallani, csendesedik a lakásunk.

A nútmarásos szigetelés tartós (tulajdonságai egyes mérések szerint 10 ezernél több ablaknyitás, csukás után sem változnak), főleg, ha kicsit odafigyelünk rá. Egyetlen gyengesége lehet a festés ugyanis, hiszen a szilikon erejét a festék gyengíti, kikeményedik, így nem tud megfelelően szigetelni.

Az ablakszigetelés után fontos, hogy odafigyeljünk a szellőztetésre. Ezzel az is elkerüljük, hogy az ablakok párásodjanak, így nem lesz gondunk a penészesedéssel sem. Ha szellőztet, és mégis párás marad ablak, könnyen lehet, hogy a vékony üveg a ludas. Ekkor komplett megoldást az üvegcsere, és az ablak teljes felújítása adhat, amelyet szintén vállalok. Persze ha megőriztük fa ablakainkat, akkor azok természetes légzésükkel megoldják helyettünk ezt a problémát.