Három egyszerű trükk, amivel csökkenthető a rezsi ősszel

Ablakfelújítás – Három egyszerű trükk, amivel csökkenthető a rezsi ősszel

Ahogy elmúlnak a nyári melegek, és közeledik a tél, a nappalok egyre hidegebbek és rövidebbek lesznek, többen már azt fontolgatják, fűteni kellene. Ilyenkor ugrik meg hirtelen az otthonok rezsije.

Ebben az időben a fűtés és a világítás termeli a legkomolyabb költséget. Van azonban néhány egyszerű trükk, amivel meg lehet fogni a költségeket. Érdemes már most elkezdeni készülni a fűtési szezonra, hogy az ne okozzon akkora érvágást. Ráadásul ősz elején is jöhetnek hidegebb napok, amikor könnyű rossz döntést hozni és feleslegesen terhelni a pénztárcát.

Ne használjon elektromos fűtőtestet

Sokan annak érdekében, hogy ne kelljen fűteniük, már az első hidegebb őszi napokon elektromos fűtőtesttel melegítik át a szobát. Ez az eszköz azonban elképesztően sok áramot fogyaszt, így nem érdemes vele kísérletezni. Jobb ötlet bekapcsolni a fűtést vagy felvenni még egy pulóvert.

Légtelenítse a radiátort

Még azelőtt érdemes átvizsgáltatni az otthoni rendszert, hogy elkezdődne a fűtési szezon. Egy rosszul működő kazán vagy vízköves bojler erősen meg tudja dobni a rezsit. Ehhez hozzátartozik az is, hogy ilyenkor kell légteleníteni a radiátorokat, ha ugyanis a fűtőtestek nem működnek megfelelő hatékonysággal, az meglátszik a havi számlán. A radiátor légtelenítéséhez nincs szükség feltétlenül szakemberre, csak egy légtelenítő kulcsra vagy egy csavarhúzóra. Csavarhúzóval akkor dolgozhat, ha modern a radiátora, ezek szelepét ugyanis úgy alakították ki, hogy nincs szükség a kinyitásához speciális eszközre. Ha a szelep elfordítása után nem jön sem levegő, sem víz a radiátorból, akkor elképzelhető, hogy a légtelenítő szelep eldugult - ilyen esetben muszáj lesz szakembert hívnia, aki kicseréli a szelepet.

Tiszta radiátor, meleg lakás

A légtelenítés után érdemes lehet a radiátort lemosni, ugyanis a fűtőtesten megülő portól csökken a hőleadó képessége, és így lassabban fűti fel a lakást. Ha a radiátor már tiszta, gondoskodjon arról is, hogy semmi ne takarja le, vagy üljön a tetején, mert ez is rossz hatással lehet a teljesítményére.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...