Három ötlet, amivel megspórolhatja az ablakcserét

Ablakfelújítás – Három ötlet, amivel megspórolhatja az ablakcserét

Általában első lépésnek ajánlják manapság a nyílászárók cseréjét, ez azonban igen költséges is lehet – sokszor pedig a felújítás sokkal hatékonyabb. Ha azonban most erre sincs meg a kellő anyagi forrás, még mindig akadnak olyan vannak bevethető praktikák, amik hatékony megoldást nyújtanak erre a problémára. 

Ismert gond: a régi házak, lakások hőszigetelése elavult, ezáltal a fűtésük is többszöröse egy jól szigetelt ingatlanénak. Ha nincs is pénzünk a teljes külső hőszigetelésre, akkor a nyílászárókkal kezdjünk valamit, mivel ezek a lakás hőháztartásának kritikus pontjai. A régi ajtók és ablakok körülötti résekben elszökik a meleg a lakásból. Emellett sok zaj, por és akár apróbb rovarok is át tudnak jutni a nem vagy rosszul szigetelő nyílászárókon. Három tippet hoztunk, ami az ablakszigetelés problémáira nyújt megoldást:

Hőszigetelő ablakfólia

Ha csak egy, vagy két rétegű az üvegezés az ablakon, akkor kiváló megoldást nyújt, ha hőszigetelő ablakfóliát helyezünk fel. Ez lényegében egy átlátszó, vékony, de nagyon erős fólia, amit az ablak köré ragasztva egy újabb réteget képezünk. A fóliát fel tudjuk ragasztani az ablakra vagy az ablak keretére is. Az első esetben további kiegészítő szigetelésre is szükségünk lesz, mert csak az üvegrétegeket toldottuk meg eggyel, de már ez is óriási változást hoz a lakás hőérzetében. Ha a keretre ragasztjuk a fóliát, akkor sajnos nem lesz nyitható az ablak, viszont a réseket teljesen lezárjuk, ami hatalmas megtakarítást hoz a fűtésszámlán.

Ablaktömítő szalagok

Az ablaktömítő szalagok az ablaktáblák és az ablakkeret közötti rést szüntetik meg. Mivel a rések legtöbbször nem egyformán nagyok az ablak körül és az alakjuk is eltérő, fontos, hogy a szalag rendkívül rugalmas legyen és alkalmazkodni tudjon a rések méretéhez és formájához. Az ablaktömítő szalagok tömítőanyaga készülhet szilikongumiból, így a sokszori nyitogatás ellenére is olyan tartós, hogy akár két–három évig is fennmaradhat csere nélkül. Kiválóan kiegészíti a hőszigetelő ablakfóliát.

Hővédő ablakfólia

Ha már meleg, akkor legyen szó a nyári forróság által okozott problémákról is, hiszen a rosszul szigetelő ablakok itt is gondot jelenthetnek. Erre kínálhat megoldást a hővédő ablakfólia. Ez a fólia visszaveri a nap sugarait, ezáltal csökkenti a lakás felmelegedését. Átlátszó fóliáról van szó, de azért elszínezi és kicsit lefogja a bejutó fényt. Többféle változatban kapható attól függően, hogy mennyire vállaljuk a lakás besötétítését, de a legvilágosabb fólia is 45%-ban javítja a hővisszaverést. Emellett véd a kíváncsi tekintetek ellen is. Ilyen fóliát a jól záró ablakokra is érdemes felhelyezni, mert nagy mértékben javítja a lakás nyári hőérzetét légkondi nélkül is.

Ha ezeknél a házilagos korszerűsítéseknél komolyabb, de főleg tartósabb megoldást szeretne, akkor mindenféleképpen bízza szakemberre a munkát!

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...