Hasznos tanácsok a környezettudatossághoz

Ablakfelújítás – Hasznos tanácsok a környezettudatossághoz

A környezettudatos gondolkodás nem pusztán divat, hiszen mára a probléma megkerülhetetlenné vált. Sosem késő elkezdeni: egy felújítás során apró változtatásokkal is komoly eredményeket érhetünk el, egyúttal pedig csökkenthetjük a mindennapi kiadásainkat.

Nyílászárók felújítása, cseréje

A megfelelő szigeteléssel sokat spórolhatunk. A hideg, huzatos lakás jobbára a régi nyílászárók következménye, ezért első körben ezeket érdemes felújíttatni, kicserélni. Ha a régi fa tokszerkezetek jó állapotban vannak, többnyire csak az ablakszárnyakba építenek be termóüveget. A másik lehetőség, hogy a régi tokba új ablakszárnyak kerülnek. Sokan teljesen lecserélik tokkal, szárnyakkal együtt a nyílászárókat. Arra minden esetben figyeljünk, hogy az új ablakok és ajtók ne zárják le hermetikusan a lakást, mert, ha nincs semmi szellőzés, könnyen penészedni kezdenek a sarkok.

Hogyan árnyékoljunk?

Az árnyékolástechnikára mindig fordítsunk kiemelt figyelmet! A redőny jól szigetelő réteg, télen bent tartja a meleget, nyáron nem engedi át a napsugarakat, így hozzájárul a költségek csökkentéséhez. Ugyancsak javítja az üvegfelületek szigetelőképességét, ha különböző fóliákat használunk. Ma már sok helyen kaphatók ablaküvegre ragasztható fényvisszaverő és hőszigetelő fóliák, amelyek szűrik a napfényt, nem engedik felforrósodni a belső teret, illetve télen bent tartják a hőt, így a hűtést és a fűtést is hatékonyabbá teszik.

Külső szigetelés

Családi házak és többlakásos társasházak komolyabb korszerűsítésénél szóba jöhet az egész épület külső szigetelése. Leggyakrabban nehezen éghető, expandált polisztirol keményhabot alkalmaznak, ami látványosan csökkenti a fűtésszámlát, megszünteti az esetleges belső penészedést, és egyúttal természetesen az ingatlan értékét is növeli.

Hő- és hangszigetelés egyben

Léteznek falra ragasztható belső szigetelőpanelek, amelyeknek már a gyártási technológiája is környezettudatos. Az alapanyagként használt faőrleményt vízzel keverik össze, majd préselik és szárítják. Ragasztót, egyéb vegyi anyagokat nem tartalmaz. Remek hőszigetelő, emellett a hang terjedését is akadályozza.

Ne feledjük, kötelességünk törekedni rá, hogy ökológiai lábnyomunk minél kisebb legyen! Mindig tartsuk szem előtt, hogy a természeti környezet megóvása szempontjából már a legkisebb újítás is lényeges!

Ha további információkra van szüksége, ajánlom facebookos oldalam is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...