Házikedvencekre veszélyes helyek otthon

Ablakfelújítás – Házikedvencekre veszélyes helyek otthon

Legyen szó akár kutyákról, akár macskákról, kiemelten az erkély egy igen veszélyes hely a házikedvenceink számára. Néhány óvintézkedéssel és kellő gondossággal azonban a család négylábú tagjait is nyugodtan kiengedhetjük a friss levegőre a lakásból.

Nem elég, ha a macska a talpára érkezik

A legfőbb veszély természetesen, ha az állat feje vagy valamelyik végtagja beszorul az erkély korlátja közé, illetve ha a korlátot átugorva lezuhan a földre. Érdemes megemlíteni, hogy bár sokan úgy gondolják, két emelet még nem túl nagy magasság, valójában az első emeletről kiesve is komoly sérüléseket szenvedhetnek az óvatlan kedvencek, különösen a kutyák, amelyek közel sem annyira kecsesek és rugalmasak, mint a macskák.

A cicáknak van egy veleszületett reflexük, miszerint valamelyest képesek korrigálni a levegőben a tévedésüket, ezáltal pedig legtöbbször a lábukra érkeznek. Ettől függetlenül azonban nem immunisak a sérülésekre, sőt, a macskák körében gyakoriak az erkélyekhez és más magas építményekhez köthető balesetek. Egy korábbi négyéves tanulmány összesen 119 olyan példányról számolt be, amelyek nagy magasságból zuhantak le. Habár 97 százalékuk végül túlélte az incidenst, sokuk súlyos sérülést szenvedett, így például az esetek 46 százalékában eltört az érintett állat legalább egy végtagja.

Persze nem csupán a lábak szenvedhetik meg az esést, hiszen a bőrfelület és a belső szervek éppúgy megsérülhetnek, mint az arccsont vagy a fogazat. Ha pedig a kedvencünk szerencsésen meg is ússza a veszélyes helyzetet, még mindig előfordulhat, hogy ijedtében elszalad és elveszik.

Mit tehetünk?

Alapvetően azok a legbiztonságosabb erkélyek, amelyeket valamilyen technikával zárttá tettek. Nem kell feltétlenül beépítésre gondolni: ezen a téren az egyszerű macskaháló is jelentős előrelépés lehet. Nem szabad persze elfelejteni, hogy a macskák és általában a háziállatok többsége igazi szabadulóművész, érdemes tehát alaposan átvizsgálni időről időre a hálót, nehogy szakadások, lyukak tátongjanak rajta. Hasznos lehet, ha az erkély külső borítása mellett egy kutyaajtót is beszerelünk, biztosítva, hogy kedvencünk kedvére járkálhasson a lakás és a kültér között. Ennek hiányában is ügyeljünk azonban rá, hogy az állat ne maradjon étel és ital nélkül az erkélyen, valamint hogy legyen egy árnyékos búvóhelye a napsugarak elől.

Nem javasoljuk, hogy maguk fogjanak bele a kutyaajtó beszerelésébe – ezzel ugyanis komolyan kockára tehetik a nyílászáró épségét. Mi szívesen vállaljuk a kisállat kibúvók szakszerű elkészítését, beépítését, valamint szívesen segítünk az ablakok védelmére galambriasztó beépítésével – akár műanyag riasztóval, de akár fém szerelvényekkel is.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.