Hiánycikk lesz a fa alapanyag?

Ablakfelújítás – Hiánycikk lesz a fa alapanyag?

Magyarországon már alig van lucfenyőkből álló erdő. Viszont Ausztriában, Németországban és Csehországban még vannak ilyenek, amelyekben most sajnos szúinvázió tarol. A szú, ez a pici állat, évi 40–60 millió köbméternyi fenyőfa pusztulásáért felelős Közép-Európában. Meg lehet a fenyveseket menteni?

A napokban olvastuk, hogy néhány szúbogár-faj az utóbbi években soha nem látott méretű, egyre fokozódó mértékű pusztulást hozott Európa erdeire. Az elérhető adatok szerint 2018-ban 40 millió köbméter fenyőfa esett a szúbogarak áldozatául. Tavaly a helyzet tovább rosszabbodott. A leginkább érintett lucfenyő pusztulása érzékenyen érinti az erdészeteket, a fafeldolgozást, faipart, azaz a fából készült termékek árának megugrását hozhatja. A szú a lucfenyő kérgét kedveli legjobban, és pont a lucfenyő az, amit magas gazdasági haszna miatt Európában hagyományosan nagy számban ültettek.

Van gazdasági hatása

A beteg fák miatt a regionális fűrésztelepek többsége maximális kapacitással működik, nincs szükség a többlet sérült fára. A fafelesleg miatt csökkent a kereslet, mélybe zuhant az ár. A legtöbb kárt szenvedő országokban a fa nyersanyagárak annyira alacsonyak, hogy néha ingyen is odaadják a fát. Egyelőre Kína maradt felvevőpiacként, a sérült rönkök nagy részét most oda exportálják. Az elmúlt néhány évben 400 százalékkal nőtt az export Európából Kínába. A fapiaci válság eredményeként sok erdőtulajdonos egyszerűen úgy dönt, hogy nem begyűjti vagy eladja az érintetlen fát, hanem egyszerűen otthagyja, ahol van, mert nem éri meg vele foglalkozni. Ezzel fokozva a szúbogarak terjedését.

Mi történik?

A szakértők szerint számtalan tényező befolyásolhatja a rovarok populációjának növekedését, így számos bonyolult intézkedést tettek az illetékesek az erdők védelmére a szú ellen. A klímaváltozás miatt a jövőben a szúbogarak nemcsak gyorsabban, nagyobb távon és intenzívebben terjeszkedhetnek, hanem az éven belüli nemzedékszámuk is kettő-háromra nőhet a jelenlegi egyről, azaz még szaporábbak lesznek.

A lucfenyőnek megvan a fegyvere a szúrohamok ellen, de egyre kevésbé hatékony. A megtámadott, legyengült fa fokozott gyantatermeléssel védekezik a támadás helyén, a gyantahullámba pedig a bogarak előörsei jól bele is fulladnak. A szú azonban feromonnal kommunikál, azzal adja hírül a többieknek, hogy gyenge fát talált, erősítést kér, és az egyre növekvő számú bogár végül le tudja győzni a fát. Az egyszeri túrázó nyáron onnan láthatja azt, hogy a szú megtámadott egy fát, hogy zöld tűlevélszőnyeg terül el a fa alatt, mert az ledobta a leveleit, télen pedig onnan, hogy megvörösödik a fa tűlevél-koronája. A már kipusztult részeken üres foltok lesznek vagy 20 éven keresztül, amit közben szép lassan más fafajták nőnek be.

Korábban Szlovákiában, a Tátrában zajlott le ilyen invázió: a  halott fák keltetőként szolgáltak a szúk számára, amiknek ez a helyzet maga volt a szúmennyország, és nagyon gyorsan szaporodni kezdtek. Feromoncsapdával próbálták begyűjteni a szúkat: mázsájával szüretelték le a ragadós papírra csalt hímeket, de ez se segített. Mára a terület lassan kezd feléledni, fiatal, ellenállóbb fenyőfák növik be a hegyoldalakat, de a szúkatasztrófa nyomai még sokáig látszani fognak.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...