Hogy előzhetjük meg a szén-monoxid mérgezést?

Ablakfelújítás – Hogy előzhetjük meg a szén-monoxid mérgezést?

Hamarosan kezdődik a fűtésszezon, így itt lehet az ideje egy szén-monoxid-riasztó beszerzésének vagy a meglévő ellenőrzésének.

Szén-monoxid-érzékelőket, mint ahogyan egyéb épületgépészeti terméket is, csak szakkereskedésből vásároljunk. Egy szakkereskedésben ugyanis a kereskedő felelősséget vállal a szakértelmével a kiadott termékekért.

Falra, plafonra is tehetjük

Minden olyan helyiségbe érdemes mérőt tenni, ahol nyílt égésterű gázkazán, illetve vízmelegítő üzemel. Ezek jellemzően a fürdőszoba, az előszoba, a kazánhelyiség és a konyha, de célszerű olyanokban is elhelyezni, ahol sok időt töltünk, például a nappaliban, hálószobában.

A vészjelzők nagyon érzékenyek, a legkisebb CO-koncentráció esetén is riasztanak. Ezt komolyan kell venni! Sokunknak az az első gondolata, hogy elromlott a készülék, hiszen a lakásban nem érzünk semmit, azonban a meghibásodás valószínűsége 1% alatti. Vészjelzésnél azonnal szellőztessünk, a gázkészüléket kapcsoljuk le, és hívjunk szakembert.

A legtöbb fulladásos baleset az olyan korszerűsítések után következik be, amikor szigetelés, nyílászárócsere után is nyílt égésterű kazánt, cirkót, vízmelegítőt használnak. Míg a szén-monoxid korábban kiáramlott például az ablak résein, ezt követően felhalmozódik a lakásban. A fatüzelésű kandalló égésterméke legalább „szagos”, a gázzal működő berendezéseké (gázkazáné, vízmelegítőé, hordozható gázmelegítőé) viszont szagtalan, így még veszélyesebb.

Leggyakoribb otthoni veszélyforrások

Ha nem cseréltetjük le a hagyományos, nyílt égésterű kazánunkat, akkor a légbevezetésről gondoskodnunk kell. A páraelszívót, a ventilátorokat e nélkül felejtsük el, mivel „kihúzzák” a kazánból a CO-t. Felújítás mindig csak komplexen javasolt, azaz gázkazáncsere, fűtésrendszer-felújítás, ablakfelújítás és épületszigetelés együttesen.

Ha további információra van szüksége, nézzen szét facebookos oldalamon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...