Hogyan érinti az építőipart a vírushelyzet? Cégünk továbbra is működik!

Ablakfelújítás – Cégünk továbbra is működik, Húsvét után várjuk önöket

Elképesztően gyorsan változik minden ma: az új bejelentések, a szigorodó járványügyi intézkedések egyik napról a másikra tudják felforgatni akár teljes iparágak működését. Mindeközben mindenki igyekszik alkalmazkodni a jelenlegi helyzethez, nincs ez másként az építőipari szereplőkkel sem vagy velünk, kisvállalkozókkal sem. Ami fontos: cégünk továbbra is várja a megrendeléseket!

Amiből pedig a legjobbat kell kihozniuk az nem más, mint a döcögős nemzetközi szállítmányozás, a forint–euró árfolyam és az országok közötti munkaerőáramlás megszűnése. Az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) jelentéséből kiderül többek között, hogy a kisvállalkozásoknál már akadoznak a munkálatok, emellett lelassult a teljesítésigazolások kiadása is.

Fontos bejelentésünk van

A koronavírussal kapcsolatban kialakult bizonytalanság Rácz Ablakfelújító Kft. életében nem okoz fennakadást. Cégünk továbbra is végzi tevékenységét, megkülönböztetett figyelmet fordítva ügyfeleink biztonságára. Továbbra is működünk a jogszabályok teljes körű betartása mellett, nem befolyásol beszállítási probléma, hiszen nagy alapanyag-készlettel rendelkezünk. Online felületeinken, valamint telefonon a szokásos munkarendben fogadjuk az érdeklődéseket, árajánlatkéréseiket, megrendeléseiket. Folyamatban lévő rendelések mellett új megrendeléseiket is várjuk!

Hogyan hat egyébként az építőiparra a vírus? 

A generálkivitelezők jelzései szerint egyre több alvállalkozó (mikro- és kisvállalkozás) függeszti fel a munkát. Különösen jellemző ez Budapest és agglomerációs övezetében, ahol sok vállalkozás napi és heti ingázással hozza munkavállalóit a feladat elvégzéséhez. Személyes egyeztető megbeszélések maradnak el, körülményessé váltak a  koordinációs feladatok ellátása, a kisebb vállalkozások többsége  a megfelelő informatikai eszközökkel nem rendelkezik. Lelassult a teljesítésigazolások kiadása és a számlabefogadás. Ez egyaránt jellemző az állami, az önkormányzati és a magánmegrendelői körökben végzett munkáknál. Rohamosan romlott az utóbbi héten a vállalkozások likviditási helyzete, a végzendő munkák előfinanszírozási képessége a közepes, mikro- és kisvállalkozói körben.

Az ÉVOSZ korábbi javaslatában már szó volt róla, hogy indokolt lenne az állami és önkormányzati szerződéseknél az  öt munkanapon belüli számlakifizetés az Államkincstár mint megrendelő részéről. Az új projektek előkészítése lelassult,  a szakszövetség szerint erősödik annak a veszélye, hogy az ágazat rendelésállománya zuhanásszerűen csökkenhet. A külföldi munkaerő jelentős részben hazautazott (ukrán, szerb), a külföldön munkát vállalt magyar szakmunkások, mérnökök egy része hazatért.  A hazatérő munkások töredéke jelentkezik csak egyenlőre itthoni cégeknél munkavégzésre. 

Egyre több vállalkozásnál jelentkeznek finanszírozási nehézségek. A folyamatban lévő munkák időarányos teljesítését az állami és önkormányzati munkáknál, valamint a támogatásban részesült valamennyi kedvezményezettnek végzett munkánál nagyban segítené, ha a támogatási előleg 25%-ról 50%-ra emelkedne az építési beruházások esetében. A támogatási összegekkel való elszámolhatóság határidőnek a megnyújtása kedvezőbb lehetőséget teremtene a lelassuló teljesítés miatti szerződésmódosításhoz is.

Az ÉVOSZ szerint az árfolyamváltozás nehéz helyzetet teremt, mert a plusz költségek nem férnek bele a vállalási árba. Az építőanyag-kereskedések  a beszerzési többletköltségüket egy az egyben a vevőre hárítják, a kivitelezők pedig nem tudják érvényesíteni az árukban, ami szintén komoly problémát okoz.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...