Hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?

Ablakfelújítás – Hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?

Egy lakásban nemcsak arra kell ügyelni, hogy megfelelően be tudjuk fűteni, hanem arra is, hogy próbáljuk minél hatékonyabban bent tartani a meleget.

Mivel egy lakásnak ugyanannyi a hőigénye, mint a hővesztesége, a legmodernebb fűtési technikával sem megyünk sokra, ha az így megteremtett meleg azonnal távozik a falakon, a tetőn és / vagy az ablakon keresztül.

Ahhoz, hogy mindig komfortosan érezzük magunkat, az évszakok és az időjárás folyamatos változása ellenére érdemes optimális hőmérsékletet fenntartani az otthonunkban. A hőszigeteléssel spórolhatunk is, hiszen növeljük vele a lakás energiafelhasználásának hatékonyságát. Ugyanakkor fontos, hogy tervezéskor ne csak a hőveszteségre, hanem a páralecsapódásra is gondoljunk!

A szigetelés nélküli falszerkezet esetében a pára hideg időben a belső térből a lényegesen alacsonyabb páratartalmú külső tér felé halad a falszerkezeten keresztül. Ha a fűtött lakásban a 20 fokos, 65 százalékos relatív páratartalmú beltéri levegő például egy 13,2 fokos falfelülettel találkozik, máris bekövetkezik a páralecsapódás. Az emiatt kialakuló penészfoltok pedig hosszú távon egészségkárosodáshoz vezetnek.

Bár a legjobb az, ha már az építkezéskor gondoltak a szigetelésre, akkor se csüggedjünk, ha egy e nélküli házba vagy lakásba költözünk be. Ma már számos lehetőség van az utólagos szigetelésre, amivel akár a felére is csökkenthetjük a fűtéssel (vagy nyáron a hűtéssel) járó költségeket!

Kívül vagy belül szigeteljünk?

Belső: Bár elsőre a külső hőszigetelés tűnik jobb megoldásnak, vannak olyan helyzetek (pl. műemlék épületek vagy panelházak esetén), amikor a külső oldalhoz nem lehet hozzányúlni, ráadásul a falak már így is penészesek. Ilyenkor természetesen belülről kell megoldani a védelmet. Ennek legkézenfekvőbb módja a falak szigetelése. Ügyeljünk arra, hogy a felhasznált anyag páraáteresztő legyen, valamint rendelkezzen penészmentesítő tulajdonsággal. A legjobb, ha a kerámiatartalmú hőszigetelő bevonatot választja. Figyeljünk arra is, hogy a felületek festésekor légáteresztő terméket alkalmazzunk!

Külső: Az utólagos hőszigetelés költségesebb módja egy olyan melegburkolat létrehozása az épület körül, amely hézagok nélkül, teljesen befedi a ház minden részét. Az átszellőztetett légréses homlokzatok kívülről kapják el azt a hőt, amely amúgy elszökne, így ideális megoldást jelentenek. Ilyenkor az épület falszerkezete továbbra is képes megőrizni a hőt, így a házon belül télen is, nyáron is kellemes idő lesz, és nem kell szenvedni a hőmérsékleti szélsőségektől. A külső hőszigetelés tehát hasznos választás, a kivitelezését azonban mindig bízzuk tapasztalt szakemberre.

Ha további információkra lenne szüksége, érdemes facebookos oldalunkra is ellátogatnia.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...