Hogyan készítsük fel otthonunkat a télre?

Ablakfelújítás – Hogyan készítsük fel otthonunkat a télre?

A hideg téli napok korántsem csak a hangulatunkra lehetnek rossz hatással. A hó, a jég és a hideg számos kár forrása lehet a házban és a ház körül is. Szerencsére nem boszorkányság ezekre a gondokra kellőképpen felkészülni. Íme, néhány jótanács, hogyan tegyük otthonunkat egyszerűen télbiztossá.

Tető és a falak

A téli csapadék értelemszerűen a ház tetejét veszi leginkább igénybe. Cserepes ház esetében érdemes ellenőrizni, hogy minden cserép a helyén van-e, illetve hogy egyik sem sérült-e. A kis repedéseket általában nehéz észrevenni, de a víz ezekbe is bejut, megfagyva pedig nagy kárt okozhat. A jég által szétrepesztett cserép legkésőbb a tavaszi olvadáskor okoz majd kellemetlen meglepetést. Ha a tetőt borító murvarétegen moha képződik vagy más növények nőnek ki belőle, az arra utalhat, hogy a kavicsok alatt víz gyűlik össze. Ráadásul a tető meghibásodása esetében nem csak házunk, lakásunk épsége kerülhet veszélybe: a tetőről a fagy miatt leváló cserépdarabok sérüléseket okozhatnak a járókelőknek, amiért a ház tulajdonosa felel. A hó nemcsak a tetőben, de a házfalban is kárt okozhat, ha rátapad, mondjuk, egy hófúvás alkalmával. A falon kiszűrődő meleg megolvasztja a legbelső hóréteget, ami azonban nem tud lefolyni. Így előfordulhat, hogy a repedéseken és fúgákon keresztül utat talál magának a ház belsejébe.

Járda

A járókelők biztonságát nem csak a tetőről lehulló tárgyak, hanem a ház előtti havas vagy lefagyott járda is veszélyeztetheti, amiért szintén a tulajdonos felel. Ezért érdemes rendben tartani a saját járdaszakaszunkat.

Eresz

Az ősz a falevelek lehullásának időszaka is. Ez a mi szempontunkból azért érdekes, mert a levelek könnyen eldugaszolhatják az ereszek lefolyóit. A megrekedő víz megfagyva könnyen megrepesztheti a csöveket. Éppen ezért fontos az eresz teljes kitisztítása a fagyok beállta előtt.

Vízvezetékek

A szétfagyás veszélye nemcsak az eldugult ereszcsatornákat fenyegeti, hanem a fűtetlen helyiségekben vagy a házon kívül futó vízvezetékeket is. Utóbbiak esetében a legegyszerűbb megelőzési módszer a víztelenítés. A házon belüli fűtetlen helyiségekben más módszer is rendelkezésre áll. Bevonhatjuk például a csöveket hőszigetelő burkolattal, minimális szinten tarthatjuk a helyiség hőmérsékletét vagy gondoskodunk arról, hogy a csőben folyamatosan meleg víz mozogjon, ami lehetetlenné teszi a megfagyást.

Ajtó, ablak

Az ajtók, ablakok szigetelésének ellenőrzése is nagyon hasznos lehet a hideg beállta előtt. A szigetelés mellett ugyanakkor arra is figyeljünk, hogy nincs-e rés a keret és a fal között. Ez utóbbi akár a legegyszerűbb módon, takaróléccel is kiküszöbölhető. A nyílászárók jó szigetelése egyébként nemcsak azért fontos, hogy ne az utcát fűtsük. Azt is megakadályozzuk ezzel, hogy a kinti nedvesség bejusson, és penészképződést indítson el.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha egyéni tapasztalata van, ami e cikkhez kapcsolódik, megoszthatja itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.