Hogyan lehet hatékony otthon a fűtés? I.

Ablakfelújítás - Hogyan lehet hatékony otthon a fűtés?

Bár alig-alig tartják számon, de minden évben szeptember 15-én indul a hivatalos fűtési időszak Magyarországon. Elvileg ez azt is jelenti, hogy gondoskodunk az otthoni fűtés megfelelő beüzemeléséről. Mivel ez korai időpont, így esik meg, hogy sok család hagyja az utolsó pillanatokra a fűtési rendszer ellenőrzését.

Valahol nehéz hibáztatni bárkit is, aki csak az első nagy őszi lehűlés időpontjában kap a fejéhez, hogy ideje lenne cselekedni. Persze ilyenkor csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel. Addig meg aggódhatunk, hogy minden rendben van-e vagy megpróbáljuk kibírni fűtés nélkül a karbantartást megelőző időszakot.

Érdemes elvégeztetni

Mert hát az az ellenőrzés nagyon is ajánlott! Az immár legalább fél éve nem használt tüzelőberendezésekben ugyanis meglazulhatnak a tömítések vagy elmozdulnak az alkatrészek. Fontos tudni, hogy a hőtermelő-berendezések ellenőrzését csak gázszerelői igazolvánnyal rendelkező, szakképesített személy végezheti el!

Mit vizsgálnak a szakemberek?

A magyar háztartások jó része gázkazános-radiátoros, ahol ajánlatos évente legalább egyszer átvizsgáltatni, karbantartani a kazánt. A karbantartás során megtisztítják a készüléket, és műszeresen beállítják. Ennek köszönhetően jobban képes működni – ennek hiányában 5-10 százalékkal is rosszabb hatásfokkal üzemelhet a rendszer.

A karbantartás másik fontos nézőpontja pedig az életvédelem: a hivatalos adatok szerint évente 200-300 szén-monoxid-mérgezéses esetet jegyeznek fel, ezek közül 10-15 halálos áldozattal is jár. Már ez a szám is ijesztő, de a szakértők szerint akár több tízezer be nem jelentett, vagy fel nem ismert enyhe szén-monoxidmérgezés is történhet. Az esetleges tragédiák megelőzésében kulcsfontosságú a megfelelő szellőzés biztosítása, ami különösen az egyre jobb szigetelőképességű nyílászárók miatt érdemel külön figyelmet

Fa a műanyaggal szemben

Míg a régi ablakok elkerülhetetlenül „szeleltek”, a modern, kiválóan szigetelő nyílászárók mellett tudatosan kell gondoskodni a beépített szellőzésről és a rendszeres szellőztetésről. Ez és a rendszeres karbantartás az alap biztonsági intézkedés, de különösen a nyílt égésterű készülékek esetében javasolt az érzékelő használata is. Fontos, hogy az érzékelők működőképességét is rendszeresen ellenőrizzük, a szükséges karbantartásokat (elemcsere, tisztítás) elvégezzük.

Ha további részletek érdeklik, nézzen szét facebookos oldalunkon, vagy olvassa el cikkünk második részét, amelyben gyakorlati tippeket is adunk.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...