Hogyan lesz megfelelő szúnyoghálója?

Ablakfelújítás – Hogyan lesz megfelelő szúnyoghálója?

Szúnyoghálóból is, mint a fogkrémből, van ezerféle. Az ön lakásába persze csak egyféle kell, lehetőleg a legjobb minőségű és a megfizethető árú. De hogyan választható ki a megfelelő? Ehhez olyan tudnivalókat gyűjtöttem itt össze, amelyeket érdemes megfontolni vásárlás előtt.

Csak a rovarok?

Naná, a legfontosabb természetesen az, hogy távol tartsuk a kártevőket. Alapszempont, hogy a szúnyoghálón ne tudjanak a rovarok átjönni. De ez lenne minden?

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy ezen túl is vannak szempontok, amelyek megkönnyítik a választást. Fontos tudni, hogy pontosan milyen szúnyogháló való az ablakra. Hiszen nem mindegy, hogy milyen szúnyogháló kerül az ajtóra. Ha például egy ablakra való szúnyogháló van felszerelve az ajtónál, akkor abból hamar probléma és bosszankodás lehet.

Fából, fémből?

Keret is többféle van, ahogy az ablakok esetében. Ma a leggyakoribb a műanyag, népszerű az alumínium és fa. Érdemes végiggondolni, hogy az adott helyen a praktikum és az esztétikum melyik kerettípust követeli meg. Minél nagyobb szúnyoghálót szeretnénk, annál nagyobb profilt kell választani. A legkisebb a 7×17 mm. Ezt látható, külső sarok kapcsolja össze a rá merőleges kerettel. A többi mérete: 10×25, 11×30, 20×22, 9×30 mm. Ez utóbbi peremes, vagy más néven szárnyas.

Mozogjon is?

Ha már a praktikumról szóltam: vannak mozgatható és vannak fixen beépített szúnyogháló típusok. Értelemszerűen ahol ki-bejárunk, ott mozgatható kell, ahol csak szellőzésre nyitjuk ki az ablakot, elég lehet a nyílás elé fixen kihelyezett háló.

Milyenek vannak még?

Vannak rolós megoldások is, melyeket fentről kell lefelé húzni (igen, le kell majd hajolni egészen a padlóig). A sínek két oldalt helyezkednek el, a tok felül. Alul egy kampós fixakasztóba lehet a zárólécet beleakasztani. Ez igen praktikus megoldás, hiszen késő ősszel, amikor már nincsenek rovarok, egyetlen mozdulattal eltüntethető az ablak elől a háló. Ez sokat számít a lakás fényének szempontjából, hiszen így a téli napokon több fényt tudjunk beengedni a lakás helységeibe.

Hátránya, hogy ebben a lehúzott állapotában az erősebb huzat az oldalsó vezető sínből képes a hálót kiemelni, így a rovarok is be tudnak jönni. Ha ezt észrevesszük, javítani könnyű, annyi az egész, hogy fel és le kell húzni néhányszor, így visszamegy a vezetősínbe.

A vízszintes, ajtóra szerelhetőt olyan helyekre ajánlom, ahol nem sokat mozgatjuk. Ennek tokja oldalt helyezkedik el. Univerzális, azaz bármelyik oldalra szerelhető. Ez a típus tökéletes olyan helyre, ahol két ajtó van és az egyik befele, a másik kifele nyílik.

A nyitható szúnyogháló nagyon jó, tartós választás. Középen, vízszintesen egy merevítő található, ettől lesz igazán stabil lesz. Ez egyben a fogantyú is. Lehet jobbos és balos is a nyitásirány szerint. Különféle zsanérokkal szerelhető, akár rugóssal is, ami behúzza az ajtót. Mágnessel, vagy csappantyúval zárható az ajtó szúnyogháló.

A fa szúnyoghálóból, ha nem spórolják ki az anyagot, masszív kivitelű ajtót lehet készíteni. Ugyanígy érdemes alumíniumból készíteni a keretet. A műanyagból készült ugyan olcsó, de nem masszív.

Bármilyen felmerülő kérdésére szívesen válaszolok itt, vagy facebookos oldalamon.