Hogyan működik a hőkamera?

ablakfelújítás – amit a hőkamerás felvételekről tudni érdemes

Amióta ügyfeleim számára akciós, most díjtalan hőkamerás felvételt készítek a munka megkezdése előtt, egyre kíváncsibbá váltak, hogy valójában hogyan működik a hőkamera. Most itt közreadom, mit tudtam meg eddig a hőkamera működési elvéről.

A hőkamera a testek felszíne által kibocsátott vagy azokról visszaverődő, 1-100 mikron közötti hosszúhullámú infravörös sugárzást méri. A világban mindenütt körülvesznek bennünket az elektromágneses hullámok, amelyek egy bizonyos (viszonylag szűk) tartományát látható fényként, színként érzékeljük. A látás alatti rezgésszámú hullámok az infravörös tartományba, a felettiek az ultraibolya tartományba esnek. Utóbbiakat a távközlésben, vagy épp röntgensugárzás formájában használja az emberiség, míg az infratartományban lévőket többek között a hőveszteség mérésére használhatjuk.
A testek felszínéről érkező hősugárzást a kamera, ez a speciális, eredetileg a hadsereg számára kifejlesztett készülék érzékeli és méri, az adatot elektromos jellé alakítja és digitalizálja. A számadatokhoz egy megegyezés szerinti színskálát rendel (ez az ismerős kéktől a sárgákon át az élénk pirosakig tartó tartomány), és grafikus képként megjeleníti a megfelelő szoftvert alkalmazó számítógép képernyőjén.

A hősugárzás mennyisége és hullámhossza a testfelület hőmérsékletétől, valamint annak hősugárzó képességétől függ. A hőkamera a megfelelő matematikai egyenletek alapján kiszámolja a hőmennyiségadatokból a test felszínének valódi hőmérsékletét, tehát a vizsgált részlet minden pontjának bármely pillanatban észlelt hőmérsékletét.

A hőkamera rendkívül finom felbontású, akár már 0,02 Celsius foknyi eltérést is érzékel. Az éppen vizsgált felszín hőmérsékleti viszonyai a számítógépen – a beállítástól függően – finom átmenetekkel vagy éles kontrasztokkal, színes képekben jelennek meg.

Ügyfelem akár már a vizsgálat közben figyelheti a képernyőt, amelyen egy függőleges csíkban a már említett színskála látható. Ehhez a skálához meghatározott hőmérsékletek tartoznak, felül a legmelegebb pont, alul a leghidegebb.

Amennyiben egy kitüntetett terület érdekel, mondjuk az ablak felső széle, annak külön kijelölésével lemérhetem az adott pont hőmérsékletét. De akár nagyobb vonalak vagy területek kijelölésével lemérhetem az adott felszín legmelegebb vagy leghidegebb pontját is (azaz meg tudom mondani, hol szökik el a hő).

A hőkamerás felvételben, eddigi tapasztalataim alapján, teljesen megbízhatok. A jelen pillanatban ezt a módszert tartom a leghitelesebbnek, amellyel bontás, az ablak megmozdítása nélkül megmondhatom, milyen felújításra, átalakításra van szüksége. A hőkamerás felvétel után szinte 100 százalékos pontossággal tudható az ablak, vagy a ház bármely hőveszteséget okozó pontjának problémája, és megbecsülhető a felújítás költsége is.

Magam egy nagyon komoly, ipari szabványokat teljesítő hőkamerát használok, amelynek piaci értéke ma közelít a 3 millió forinthoz. Az volt a célom ezzel a fejlesztéssel, hogy a hozzám fordulóknak megbízható, pontos információkat tudjak adni a felújításról, annak várható költségéről és azokról az előnyökről, amelyeket a felújítás után élvezhetnek.