Hogyan ne verjék át az ablakszigeteléssel?

Ablakfelújítás – Hogyan ne verjék át az ablakszigeteléssel?

Szomorúan olvastam a szegedi Délmagyarországban Ilonka esetét, akit alaposan átvertek az ablakszigeteléssel. Az ő pénze már elfolyt, de vannak módszerek, amivel ön elkerülheti, hogy csalók áldozata legyen.

Megjárta Schuszter Jánosné egy utólagos ablakszigetelést vállaló céggel. Egymás után kétszer is bedobtak a postaládájába egy szórólapot utólagos ablakszigetelésről. A nyugdíjas asszony elolvasta a részletes leírást, és felhívta a megadott mobilszámot. A cégtől másnap üzletkötő érkezett, szerződést kötött Ilonkával, és felvett 40 ezer forint előleget. A következő napon a szerelő is jött, elvégezte a munkát, a szórólapra írva átvette a maradék pénzt, de közben eltette a szerződést.

A munkáról hamar kiderült, hogy kontármódra végezték el. A nagyszobai ablakot Ilonka csak segítséggel tudja kinyitni és becsukni, de nem is záródik rendesen. A konyhai ablak tűrhető, a kisszobai alatt viszont úgy süvít a huzat, hogy csak ablakpárnával tudja útját állni a hidegnek. A bejárati ajtaja alatt pedig akkora hézagot hagytak a műanyag csík felragasztása után, hogy a szomszéd rászólt az idős asszonyra, hogy nyitva hagyta, pedig nem is. Azóta az asszony hiába telefonálgat, hogy hozzák vissza a szerződését és a számlát, nem veszik fel neki a telefont.

Hogyan kerülheti el, hogy bajba kerüljön?

A megbízható vállalkozásoknak referenciájuk van, a legtöbb esetben honlapjuk, ahol esettanulmányok, cikkek, segítő írások támogatják, hogy ön a legjobb döntést hozhassa meg. Akit nem talál meg az interneten, vagy a fórumokon döntően negatív hozzászólások kísérik tevékenységüket, azok a legtöbbször csalódást fognak okozni önnek is.

Átlátható, könnyű elérhetőségeket adnak meg ezek a cégek honlapjukon, szóróanyagaikon. Láthatja a mester arcát, telefonszámát. Legkönnyebben úgy is utánajárhat, hogy megbízható céggel van dolga, hogy beírja a Google-be a cég nevét és a céginformáció alapján láthatja, hogy milyen céggel áll szemben. A mi cégünket is megtalálhatja itt.

A megbízható cégek néhány napon belül visszajeleznek önnek. Megbeszélnek egy személyes találkozót önnel és az ablakával. Felelős árajánlat a legtöbb esetben csak akkor adható, ha a mester ténylegesen látta az ablakot, felmérte, hogyan lehet jobbá tenni, milyen lépések szükségesek a korszerűsítéshez.

A felmérés után kaphat végleges árajánlatot a munkára, ezt a legtöbbször emailben, de mindenképpen írásos formában kell megkapnia. Itt én érthetően leírom, hogy milyen felújítási munkákra van szükség, és ezek mennyibe kerülnek (alapanyag és kivitelezés).

A jó mesterek garantálják, hogy a munkájuk csakis minimális porral, piszokkal, felfordulással jár. Ezt természetesen a munka végén fel is takarítják maguk után.

Magam vállalási előleget a legtöbbször nem is szoktam kérni, ha úgy látom, hogy a megrendelő határozott szándékú. A többi cég húsz, negyven százalék körüli előleget el szokott kérni, ez még normális. Fontos, hogy erről készüljön hiteles papír. Ugyanakkor az is fontos, hogy mielőtt bárkinek pénzt adnának át, mindenféleképpen meg kell győződni a vállalkozás hitelességéről interneten, vagy ismerősöktől. Végül a mester az ön vagy megbízottja jelenlétében az előre egyeztetett időpontban elvégzi a munkát. Az átadás-átvétellel, illetve a teljesítés utáni fizetéssel a munka lezárul. Ha így újítja fel ablakát, akkor nem éri csalódás, végül komfortosabb, melegebb, könnyen csukódó, korszerű ablaka lesz.

Ha érdekli az ablakfelújítás és az ehhez kötődő hírek, érdemes Facebook-oldalamon is követnie.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...