Hogyan nyílik az ajtó? Néhány apróbb tudnivaló a nyílászárókról

Ablakfelújítás – Hogyan nyílik az ajtó?

Sokak számára nyilvánvalók ezek a gondolatok, de sosem árthat egy kis figyelmet szentelni az ajtók működésére, hiszen annak megértésével gondoskodhatunk a megfelelő karbantartásról és szükség esetén cserélhetjük is.

Ön tudja például, hogy mi a teendő, ha az ajtót rögzítő pánt tönkremegy? Ha szerencsés, akkor az áruházban segítenek választani, de ez nem minden esetben van így. Vagy éppen az is megeshet, hogy a régi ajtót szeretné felújítani, például lecserélni az elavult pántokat. Ebben az esetben is jól jöhet, ha tudja, hogyan működik a szerkezet.

Tehát: hogy működnek az ajtópántok?

Ha kicsit jobban szemügyre veszi a lakása ajtóit, láthatja, hogy mindegyikhez tartozik egy forgó szerelvény. Ezek a szerelvények tartják meg a nyílászárót a keretben, valamint biztosítják annak megfelelő mozgását. Ezek a pántok ajtónként eltérők lehetnek, mivel bizonyos alapanyagok és szerkezetek erősebb tartást igényelnek, valamint sokszor a pántok rögzítési módja is eltér. Ez azért is fontos, mert ha a nyílászáró tartása nem megfelelő, egy idő után arra lehet figyelmes, hogy egyre nehezebb becsukni. Szerencsére ez mára a múlté, a modern ajtópántok nem igényelnek komolyabb karbantartást.

Milyen variációk léteznek ajtópántra?

A régi típusú ajtókon még megtalálhatja a bevésős verziót. Ezek gyakran meglehetősen ormótlan szerkezetek, amelyekkel viszonylag sok lehet a gond. Ebben az esetben a pánt rögzítéséről egy lemez gondoskodik. Amennyiben a rögzítés túl mély, a lemez befúródik az ajtófélfába, ilyenkor alátétet kell behelyezni.

A modernebb darabok viszont egészen máshogy működnek. Az ajtókban állítható 3D pántokat alkalmaznak, míg a karcvédett és dekorfóliás darabokban táskáspántot. Ezeket már közvetlenül a tokhoz és az ajtóhoz kell rögzíteni, így biztonságosabb tartást adnak, és biztosítják a zavartalan használatot is. És hogy miért nem kell őket karbantartani? Azért, mert a fémrészek egyáltalán nem érintkeznek egymással, így olajozásra sincs szükségük.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.