Hogyan tisztítsuk a redőnyt?

Ablakfelújítás – Hogyan tisztítsuk a redőnyt?

A nyílászárók előtti redőnyökön, illetve a rovarhálókon a levegőben levő szennyeződések elég makacsul tapadnak meg, és ezért nehéz lehet a tisztításuk. Azonban néhány egyszerűbb módszerrel nagyon hamar megszabadulhatunk a piszoktól, és redőnyünk régi fényében ragyoghat.

A redőnyök többsége ma már műanyag, illetve alumínium lécezésű, és viszonylag könnyen tisztán tartható. Legalábbis belülről, mert a külső oldalukhoz a legtöbb esetben szinte lehetetlen hozzáférni. Ez a lécek csévélési irányából adódik, mivel kifelé tekerednek fel a redőnytengelyre. Így csak a belső oldalukat lehet leengedett állapotban gond nélkül lemosni.

A régi, ablaktokba épített és már kicserélt redőnyök befelé csévélődnek a tengelyre, így szakaszosan a csévélés közben a külső oldalukat is elég könnyű a redőnyszekrényben – felhúzásuk közben – lemosni, ha a szekrény fedelét leszerelik.
A külső tokozású redőnyöknél a földszintes házaknál, vagy az udvari lakások esetében létrára állva ugyan könnyen lemosható még a külső felületük is, ám az emeleti lakásokban ez komoly feladat.

Ahol osztott felületű az ablakokra szerelt redőny, ott a mellette levő ablakszárny felöl – ha nehézkesen is – egy hosszabbító toldatos ablakmosóval lemosható a külső oldaluk is. Ezt a módszert lehet alkalmazni olyan ablakoknál is, ahol kihajolva biztonságosan elérhető a léccel a szomszédos redőny külső felülete.

Mivel tisztítsunk?

A mosáshoz megbízható hatású tisztítószer vizes oldatát kell használni, de előbb ajánlatos bő vízzel fellazítani a lécekre tapadt koszt. Ezután újbóli lemosás következhet, majd a nedves felületet kicsavart szivaccsal ajánlott áttörölni.

A rovarhálók szövetébe is rengeteg szösz és por rakódik le. Ezeket a lehúzott hálóról előbb porszívó puhaszőrű keféjével ajánlott alaposan letakarítani, ezután következhet a bő vizes, puhaszőrű kefével történő tisztítószeres, többszöri lemosás, majd a háló szemeiben maradó vizet szöszmentes és nedvszívó textíliával felitatva ajánlatos szárazra törölni.

A csuklókaros szerkezetű árnyékolók is megérdemelnek egy kis törődést, ez főként a csuklóelemeiknek a kenését jelentik. E célra a mozgó alkatrészek forgáspontjaira permetezett tisztító-kenő spray előbb fellazítja a beszáradt porréteget, majd újabb adagok kipermetezésével – mozgatás közben – a kenőanyag a csapokhoz is eljut.

A csuklókarok és fogaskerék áttételek többszöri átmozgatásával – az árnyékoló vászon ki- és behúzása közben – a szennyeződések a csuklókról és a kihajtó szerkezetegységeiből kimosódnak, és egyben e kényes, kopásra hajlamos szerkezeti egységek kenése is megtörténik. Az alapos kezelés után a szer maradékát tiszta ronggyal ajánlatos letörölni, ezzel megakadályozható a kezelt részek újbóli gyors elszennyeződése. Így még a nagyobb felületű csuklókaros árnyékolók mozgatása is jelentősen könnyebbé válik.

Ha további tippekre is kíváncsi, facebookos oldalam tudom ajánlani.