Hogyan történik a lakásfelújítás, mennyi idő lehet? I.

Ablakfelújítás –  Hogyan történik a lakásfelújítás, mennyi idő lehet? I.

A lakásfelújítás folyamatával szinte minden újdonsült vagy régi lakástulajdonosnak meg kell ismerkednie, hiszen egy ingatlan, főleg ha évek óta lakják már, egy idő után mindenképpen veszít eredeti fényéből. Régimódi fürdőszoba csempe, horrorisztikus lemezkádak, széthullóban lévő konyhabútor – cikkünkben eláruljuk, mi a teendő velük kapcsolatban.

A lakásfelújítás bonyolult feladat és sok esetben hosszas munkálatokat igényel attól függően, mekkora a lakás, milyen állapotban van és melyek a lakók, a család igényei. A lakásfelújítás esetében meg kell különböztetnünk két alapesetet: nem mindegy, hogy olyan lakást újítunk-e fel, amiben már évek óta benne élünk, vagy egy újonnan vásárolt, használt ingatlanról van szó, ugyanis máshogy kell eljárnunk.

A már meglévő ingatlan esete

Ha olyan lakást újítunk fel, amelyben benne élünk, sajnos meg kell küzdenünk a felújítás során keletkezett kosszal és hangzavarral, vagy akár a víz átmeneti hiányával, ha például a fürdőszobát újítjuk fel. A már meglévő lakás felújítása mindenképpen részletekben történjen, adjunk magunknak lehetőséget arra, hogy ne kelljen elhagyni a lakást a felújítás időtartamára. Még ha a lakásfelújítás el is húzódik, haladjunk helyiségről helyiségre, hogy egyszerre csak egy funkcionális szobát kelljen nélkülöznünk. Külön figyeljünk oda a burkolatok cseréjére, hiszen, ha például új járólapot rakatunk be, azokra néhány napig nem szabad rálépnünk – meg tudjuk ezt az eshetőséget oldani?

A lakásfelújítás során számba kell vennünk minden lehetséges mozzanatot: milyen szakemberekre lesz szükség? Melyek azok a változtatások, amelyekre mindenképpen szükségünk van? Érdemes beleszaladnunk egy teljeskörű felújításba, mert szükséges az, vagy csak az esztétikus megoldásokat igényeljük? Mindenképpen szükséges új konyhabútort beszereznünk, vagy megalkuszunk a régivel?

Használt lakás vásárlása

Egy használt lakás megvásárlása bizonytalan lehet, hiszen minden szépséghibára, minden műszaki paraméterre nem biztos, hogy egyből fényt tudunk deríteni. A lakásvásárlás során a megtekintett ingatlannal kapcsolatban legyünk minél alaposabbak, és ne szégyelljünk rákérdezni olyan dolgokra, amelyek nem kevés többletköltséget okozhatnak számunkra. Tipikus probléma lehet a fürdőszoba és más vizes egységek szivárgása, a beázási problémák (társasházban nem ritkaság, ha a szomszédok eláztatják egymást). Még ha a szag nem is érződik, vizsgáljuk meg, hogy az előző tulajdonos dohányzott-e odabent: a bent történő dohányzás sárgásbarna lerakódásokat képez a falakon, a radiátorokon és a műanyagfelületeken, a füst beleeszi magát a régi tapétákba.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

A cikksorozat többi része itt olvasható: