Hogyan történik a lakásfelújítás, mennyi idő lehet? II.

Ablakfelújítás –  Hogyan történik a lakásfelújítás, mennyi idő lehet? II.

A lakásfelújítás folyamatával szinte minden újdonsült vagy régi lakástulajdonosnak meg kell ismerkednie, hiszen egy ingatlan, főleg ha évek óta lakják már, egy idő után mindenképpen veszít eredeti fényéből. Régimódi fürdőszoba csempe, horrorisztikus lemezkádak, széthullóban lévő konyhabútor – cikkeinkben eláruljuk, mi a teendő velük kapcsolatban.

Ha használt ingatlant veszünk, mindig kérdezzünk rá a lakás műszaki paramétereire, hogy hol lapulhatnak extra kiadások: milyenek a nyílászárók, mikor cserélték őket utoljára? Milyen anyagból építették az ingatlant (tégla, panel stb.) és milyen a szigetelése? Kiépíthető klímaberendezés? Milyen tv- és internetszolgáltató elérhető ezen a környéken? Milyenek a vezetékek, mekkora a biztosíték ­– a régi lakásokban, különösen, ha a szocializmusban épült panellakásról van szó, alumíniumvezetékek és kisebb biztosítékok vannak kiépítve, amelyek könnyen lekapcsolódnak, ha a modern háztartási gépekkel túlterheljük a hálózatot.

Egy újonnan vásárolt ingatlan esetében, ha a lakhatást meg tudjuk oldani máshogy, a legegyszerűbb, ha mindent letudunk egyben. Listázzuk, hogy melyek azok a műszaki és esztétikai elemek, amelyek nem felelnek meg az ízlésünknek, elvárásunknak és melyek azok az elemek, amelyeket nem szeretnénk kicserélni a következő években sem (tipikus példa a régi ajtók, faparketták kérdése). Gondoljuk át, mi az, aminek a felújítását anyagi vagy praktikussági megfontolásból elhalaszthatjuk: olyan tényezőkre gondoljunk, amelyek nem gátolják meg a mindennapi tevékenységeinket, például a fürdőszobabútor vagy a konyhabútor cseréje.

Panellakások felújítása

A panellakások a legkelendőbb ingatlan-árucikkek. Miért? Panellakásból mindig nagy a kínálat és a leggyakrabban, ha nincsenek egyéb hátráltató tényezők, könnyű is őket eladni és továbblépni az árukból. A legtöbb panellakás ugyanarra a sémára épült, így, ha már néhányat megnéztünk belőlük, el tudjuk képzelni, hogy mi várhat ránk egy hasonló ingatlan megtekintése során. A panelnak, mivel olcsóbb, számos hátránya van, például, hogy nehéz őket korszerűsíteni, a vékony falak ellen pedig semmit sem tehetünk: hallani fogjuk a hangoskodó szomszédot, az ugató kutyát vagy a vigasztalhatatlanul síró kisbabát.

Egy panellakás vásárlása esetén a műszaki adatok döntő tényezők: mindenképpen kérdezzünk rá, hogy panelprogramos-e a ház, mikor, milyen külső szigetelést kapott és milyen nyílászárókat építettek be. Az ablakok környékén, főleg hideg időben azt is megfigyelhetjük, hogy mennyire volt alapos a munka: ha érezhetően hideg vagy szellős a levegő például az erkélyajtó mellett, akkor télen többet kell fűtenünk. A főtés típusa sem mindegy: távhő, gázcirkó vagy régimódi konvektor van beépítve?

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

A cikksorozat többi része itt olvasható: