Hogyan történik a lakásfelújítás, mennyi idő lehet? IV.

Ablakfelújítás –  Hogyan történik a lakásfelújítás, mennyi idő lehet? IV.

A lakásfelújítás folyamatával szinte minden újdonsült vagy régi lakástulajdonosnak meg kell ismerkednie, hiszen egy ingatlan, főleg ha évek óta lakják már, egy idő után mindenképpen veszít eredeti fényéből. Régimódi fürdőszoba csempe, horrorisztikus lemezkádak, széthullóban lévő konyhabútor – cikkünkben eláruljuk, mi a teendő velük kapcsolatban.

A megfelelő burkolat kiválasztása

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt tanácsoljuk, ne a legolcsóbb burkolatot válasszuk ki. Gondoljuk át: egy lakásfelújítás során a legtöbbször a szakember munkája – főleg, ha minőségi munkát végez – többe kerül, mint maga a burkolat. Ízlésünknek és anyagi helyzetünknek megfelelően célozzunk be egy ár- és értékarányban megfelelő, masszív és jó minőségű burkolatot – senkinek sem érdeke, hogy a hidegburkolat bevonata két év után már kopott legyen!

A lakásfelújítás során használhatunk hideg- és melegburkolatokat egyaránt. A hidegburkolatok a csempék, járólapok, ezeket a folyosóra, konyhába, fürdőszobába tesszük, hiszen jól ellenállnak a víznek és a kosznak, könnyű őket takarítani is. A melegburkolatok a lakószobákba kiválóak, ahol számít, hogy ne hideg padlóra lépjünk (pl. parketta, laminált padló). Hidegburkolatot tehetünk természetesen hálószobába, nappaliba is, ha például padlófűtéses téglalakásról van szó, illetve, ha olyan háziállatot tartunk, ami kárt tehet a sérülékenyebb melegburkolatban.

A lakásfelújítás lehetőséget ad egyedi stílusunk kifejezésének, azonban ismerjük fel a határvonalat az egyedi és az ízléstelen között! A felújítás során gondoljunk arra, hogy nem biztos, hogy az egész életünket ebben az ingatlanban fogjuk leélni, tehát maradjon a lakás eladható! Kerüljük az erős, hivalkodó színeket és a furcsa formákat, hiszen könnyen megeshet, hogy egy potenciális vevőt eltántorít egy rózsaszín, virágmintás fürdőszobai csempe! Az aktuális divattal is vigyázzunk, hiszen egy hirtelen népszerűvé vált mintázat vagy csempeforma lehet, hogy két év múlva már nem lesz stílusos - törekedjünk az időtállóságra!

A falak felújítása

A falak felújítása, ha jó állapotú az ingatlan, nem kerül sok pénzbe és energiába, hiszen már egy tisztaági festés is csodákat művelhet egy lakással. Ellenben, ha a falakon régi tapéta található, amitől szeretnénk megszabadulni, vagy a falak több helyen is sérültek, már nehezebb feladatunk van. Érdemes szakember segítségét kérnünk, aki lekaparja a tapétát, két-három sorral legletteli a falakat, majd kifesti azokat az általunk választott színekkel. Ügyeljünk a padlóburkolat alapos letakarására, hiszen a por és a lecseppenő festék tönkre tehet egy szép parkettát! A kényes területeket is újítsuk fel, például a radiátorok mögött, amelyeket egy csőszerelő szakszerűen le tud venni majd visszaszerelni. Ha háziállatot tartunk vagy kisgyermek van a családban, érdemes mosható festékkel kezelni a falakat.

A szép falak alapja a gondos glettelés és csiszolás. Ha ellenőrizni szeretnénk a szakember munkáját, vizsgáljuk meg a nagyobb felületeket közelről, erős fényű lámpa segítségével. Ha a fal göröngyös, kisebb-nagyobb csomók borítják, vagy hullámosnak tűnik a felület, akkor a festő nem volt alapos a glettelés terén. Ha tapétát kérünk, akkor is érdemes ellenőrizni a festő munkáját, ugyanis egyes, jellemzően magasabb fényű tapéták alá még egy vékony, papírozott réteget fel kell ragasztani, hogy a tapéta biztosan tartós legyen.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

A cikksorozat többi része itt olvasható: