Hogyan történik a lakásfelújítás, mennyi idő lehet? V.

Ablakfelújítás –  Hogyan történik a lakásfelújítás, mennyi idő lehet? V.

A lakásfelújítás folyamatával szinte minden újdonsült vagy régi lakástulajdonosnak meg kell ismerkednie, hiszen egy ingatlan, főleg ha évek óta lakják már, egy idő után mindenképpen veszít eredeti fényéből. Régimódi fürdőszoba csempe, horrorisztikus lemezkádak, széthullóban lévő konyhabútor – cikkünkben eláruljuk, mi a teendő velük kapcsolatban.

A fürdőszoba felújítása

A lakásfelújítás tipikus tárgya a fürdőszoba: akár a kád, akár a zuhanykabin egységét bontjuk meg, nagy lesz a felfordulás; érdemes lehet a kádcserét összekötni egy teljeskörű fürdőszoba felújítás elvégzésével. A fürdőszoba felújítás során figyeljünk a méretekre: mekkora kár, zuhanykabin, mosdókagyló fér el, kell-e helyet hagynunk a mosógépnek? A műanyagkád kontra lemezkád kérdéssel is gyakran szembe találkozhatunk, illetve azt is érdemes átgondolnunk, hogy körbeburkoltatjuk a kádat, vagy előlapos takarással helyeztetjük be azt. Figyeljünk oda az esetleges szerelőablak kérdésére (meg kell-e bontani a burkolatot, ha szivárog a lefolyó), a törölközőradiátor helyére és a megfelelő szellőzőrendszer kiépítésére (amennyiben lehetséges), hiszen ez a legjobb megoldás a fürdőszobai penész kialakulása ellen.

Konyhafelújítás

A lakásfelújítás egyik legdrágább része az új konyha beépítése. Választhatunk az olcsóbb megoldások közül, vagy rákölthetünk, annyit, amennyit nem szégyellünk, hiszen az új konyha elkészítésénél nincs anyagi felső határ. A legolcsóbb megoldások között szerepel a bútorboltból vásárolt, kész konyha, amellyel nagy szerencsénk van, ha pont megfelel a lakás paramétereinek. Fontos kérdés a konyha gépesítettsége: lesznek a hűtőn és a sütőn kívül más gépek benne, például mosógép vagy mosogatógép? Ezek beépített gépek lesznek, vagy kivehetőre tervezzük őket? Minél több a beépített háztartási gép, annál drágább a konyha - ha kicsi a konyha helyisége, érdemes méretre készíttetett bútort rendelnünk asztalostól, hogy minden talpalatnyi tárolóhelyet kihasználhassunk.

Fontos kérdés a lakásfelújítás során a konyhabútor anyaga. A legolcsóbb megoldás az egyszerű bútorlap, ami érzékeny a vízre, a folyamatos eláztatástól megszívja magát. Ennél drágább a fóliázott MDF konyhabútor, ami esztétikusabb, viszont mivel ez a típus a hőre érzékeny, az anyag tönkre mehet a tűzhely környékén. A festett MDF még drágább és még jobb minőségű anyag, ám sérülékeny, könnyű megkarcolni. Fa konyhabútort is választhatunk, ami mondanunk sem kell, a legdrágább megoldás, ám a lakásokba, panellakásokba ezt a típust már nagyon ritkán építik be. Népszerű még a szintén a költségesebb kategóriába eső fényes akril konyhabútor is, ami ellenálló, ám fényes felületén jobban meglátszanak az ujjlenyomatok, a vízcseppek és a kosz.

Egy másik kérdés a konyhai burkolat: bútoráruházból vásárolt, olcsóbb konyhabútor esetében a burkolatot előre el kell készíteni, beépített konyha esetében viszont gyakran a már behelyezett szekrény és pult közé burkolják be a kívánt dekorelemeket, a víz lecsorgását pedig valamilyen vízzáró réteg, például sziloplaszt akadályozza meg. Érdemes a konyhabútor lábainál takaróelemeket is felhelyeztetnünk, hiszen a konyhabútor alatti rész rendszerint nehezen takarítható, az oda bekerült főzési hulladék és por mocskos rétegeket képezhet.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

A cikksorozat többi része itt olvasható: