Hogyan történik a lakásfelújítás, mennyi idő lehet? VI.

Ablakfelújítás –  Hogyan történik a lakásfelújítás, mennyi idő lehet? VI.

 

A lakásfelújítás folyamatával szinte minden újdonsült vagy régi lakástulajdonosnak meg kell ismerkednie, hiszen egy ingatlan, főleg ha évek óta lakják már, egy idő után mindenképpen veszít eredeti fényéből. Régimódi fürdőszoba csempe, horrorisztikus lemezkádak, széthullóban lévő konyhabútor – cikkünkben eláruljuk, mi a teendő velük kapcsolatban.

Csőszerelés

Akár a konyhát, akár a fürdőszobát újítjuk fel, a csőszerelő alkalmazása mindenképpen szükséges. Tipikusan olyan munkáról van szó, ami több mozzanatból áll: szükség van a csőszerelőre a burkolás előtt és a burkolás után is, illetve neki kell előkészítenie a kifolyókat a mosogatótálca alá, vagy a mosó- és mosogatógépnek. Fontos, hogy a burkoló és a csőszerelő között meglegyen az összhang, hogy a munka gördülékenyen haladhasson.

Megosztó lehet az ajtócsere

Néhány új ajtó rengeteget segít, hogy komfortosan érezzük magunkat az ingatlanban – ám nem minden lakás esetében egyszerű őket behelyezni. Tipikusan nehéz feladat az ajtócsere a panellakásokban, ahol a belső, nem tartófalak akár 4 cm vékonyak is lehetnek. A vékony falhoz speciális ajtótokra vagy gipszkartonos falkiegészítésre lehet szükség. Az ajtók anyaga között is meghatározó eltérések vannak: az egyszerű, papírvékony bútorlapon minden hang átszűrődik, a minőségi, masszívabb vagy üvegezett darabok cseréje drága, a fa ajtók pedig időnként felújításra szorulnak.

A régi faajtókat érdemes lehet felújítani ahelyett, hogy tokjukkal együtt kivágjuk őket. A munkafolyamatot végezheti festő vagy asztalos, aki csiszol, újramázol, illetve kicseréli az üvegeket. Ha az ajtóüvegeket nem szeretnénk kivenni, üvegfóliás megoldással is felújíthatjuk őket, ami modern kilincsekkel kiegészítve teljesen újjá varázsolhatja őket.

A lakásfelújítás mennyi idő?

A lakásfelújítás hosszadalmas feladat. Egy komplett felújítás, amelyben fürdőszobai és konyhai munkálatok is lesznek, illetve festéssel, gletteléssel és burkolással jár, a legjobb esetben is elhúzódik 2–3 hónapig. Jól strukturálhatjuk és megkönnyíthetjük a lakásfelújítás munkafolyamatait, ha összehangoljuk a szakemberek tevékenységét - a legjobb, ha ők maguk is egyeztetnek egymással, hogy milyen alkalmakkor jelenjen meg a csőszerelő, a villanyszerelő vagy a burkoló. Készíthetünk közös naptárat is a lakásban, ahol a szakemberek jelezhetik egymásnak, hogy mikor jönnének.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

A cikksorozat többi része itt olvasható: