Hogyan történik a lakásfelújítás, mennyi idő lehet? VII.

Ablakfelújítás –  Hogyan történik a lakásfelújítás, mennyi idő lehet? VII.

A lakásfelújítás folyamatával szinte minden újdonsült vagy régi lakástulajdonosnak meg kell ismerkednie, hiszen egy ingatlan, főleg ha évek óta lakják már, egy idő után mindenképpen veszít eredeti fényéből. Régimódi fürdőszoba csempe, horrorisztikus lemezkádak, széthullóban lévő konyhabútor – cikkünkben eláruljuk, mi a teendő velük kapcsolatban.

Lakásfelújítás hitellel

A lakásfelújítás hitel felvételével és állami támogatással is megoldható, ám utóbbi feltételekhez kötött. Ha az állami támogatást nem vesszük idénybe, akkor valamilyen szabad felhasználású kölcsönből tudunk gazdálkodni, de tipikus szabad felhasználású kölcsön a babaváró támogatás is. 2021 januárjától elérhető a gyermekeket nevelők számára az otthonfelújítási támogatás: ez a lakásfelújítás támogatás fedezi a lakásfelújítás költségeinek az 50%-át maximum 3 millió Ft értékben, ami kiváló lehetőséget biztosít a családok számára, ha éppen szükség van egy új fürdőszobára, vagy például egy tisztasági festésre.

Amennyiben a lakásfelújítási támogatás megigénylője nem rendelkezik a lakásfelújítás támogatás mellé szükséges önerővel, elfogadhatja a bank által kínált hitelt. Akár önerővel, akár hitellel oldjuk meg, mindenképpen olyan felújítási munkálatokra szabad elköltenünk az összeget, amelyek számlaképesek. Lakásfelújítás támogatás megigénylése esetén mindenképpen tudnunk kell, hogy az állam utólag téríti vissza a maximum 3 millió forint nagyságú összeget, már a kész munkálatok után, tehát önerőből vagy hitelből mindenképpen tudni kell fedezni az összes, számlaképes munkafolyamatot!

A lakásfelújítás támogatás által fedezett dolgoknak 50-50%-ban kell vonatkoznia a felújítás munka- és anyagköltségére, éppen ezért érdemes jó előre kiszámolnunk, hogy pontosan milyen munkát tervezünk elvégeztetni és mennyit költünk a különféle alapanyagokra. A lakásfelújítás támogatás nem a bankoktól, hanem a Magyar Államkincstártól származik, a bank mindössze lakásfelújítás hitel igénylését biztosítja. 

A lakásfelújítás támogatás megigényelhető ügyfélkapun keresztül, postai úton, vagy személyesen, az ország bármely kormányablakánál. A kérelmet 30 napon belül elbírálják, a lakásfelújítás támogatás összegét pedig az azt követő 5 napon belül folyósítják. A felújítási támogatás a következő 6 hónap során bármikor leellenőrizhető, ezért nem érdemes hamis számlákkal próbálkozni, a pénzt pedig eltenni.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

A cikksorozat többi része itt olvasható: