Hogyan válassza ki a megfelelő nyílászárókat otthonába? I.

Ablakfelújítás –  Hogyan válassza ki a megfelelő nyílászárókat otthonába? I.

A megfelelő nyílászáró kiválasztásához sok szempontot érdemes figyelembe venni. Fontos az ablak, ajtó funkciója, mérete, elhelyezkedése, stílusa, a hang- és hőszigetelő képessége vagy a gyártó által vállalt garancia.

Műanyag vagy fa?

Kezdjük az örök kérdésnél: műanyag ablakokat és ajtókat vagy fából készülteket válasszunk, mennyit számít a nyílászáró anyaga? A magyar vásárlók egy része szerencsére ma is természetesebbnek, tartósabbnak, masszívabbnak tartja a fa nyílászárókat a műanyaghoz képest. Igaz, hogy a műanyag nyílászárók technológiája, szigetelőképessége és minősége rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben, de jómagam ma is a fát tudom jószívvel ajánlani a felújításban gondolkodóknak. Ugyanis a fa nyílászárónál marad meg az a természetes szellőzés, amely egészségesebb környezet biztosít a lakásba.

Funkció és stílus

A nyílászáró kiválasztásánál fontos, hogy tudjuk, pontosan milyen funkciója lesz az ajtónknak, ablakunknak: lépcsőházba keresünk biztonsági bejárati ajtót vagy kertes házba ajtót? Kifelé nyíló vagy toló erkélyajtót vásárolnánk? Fixablakra vagy váltószárnyas ablakra van szükségünk?

Építészeti szempontból természetesen a nyílászáró stílusa is nagyon lényeges: nem mindegy, hogy mennyire vannak harmóniában a nyílászáróink egymással és az épület többi elemével. Mielőtt nagyon belegabalyodnánk a szakkifejezésekbe, érdemes felvenni a kapcsolatot egy megbízható mesterrel, így a figyelmes szakmai egyeztetés után mindjárt tisztulni fog a kép.

Mekkora ablakra, ajtóra van szükségünk?

A méretezés sokak számára egyértelműnek tűnhet, de sok apróságon múlik, hogy tényleg a megfelelő nyílászárót vásároljuk meg!

Érdemes szakemberrel egyeztetni már a méretezés során! Ha egy adott cégnek nincs raktáron megfelelő méretű nyílászárója, bátran gyártassuk le a házunkra optimalizált ablakokat, ajtókat. Ez a gyártási folyamat persze hetekbe is telhet, ám nem érdemes ezzel az idővel spórolni, hiszen nyílászárót évtizedekre vásárolunk.

Nem mindegy, hogy pontosan mit mérünk, tisztázni kell, hogy egy adott gyártó névleges vagy tényleges méreteket adott meg a honlapján, van-e elég hely a purhabnak, számoltunk-e az esetleges falegyenetlenséggel? Kell-e toktoldó, szeretnénk-e redőnyt is szerelni az ablakhoz? Az a legszerencsésebb, ha a méretezést is a kiválasztott cég szakemberei végzik el a helyszínen, így elkerülhetünk egy csomó buktatót, félreértést, bosszúságot. Egy rosszul felmért falnyílásra legyártott nyílászáró beillesztéséhez további kőműves munkára, anyagköltségre és pénzre lesz szükségünk.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is. A következő cikkben folytatjuk a szempontok felsorolását.