Hogyan védekezzünk a betörők ellen?

Ablakfelújítás – Hogyan védekezzünk a betörők ellen?

Javában zajlik a nyaralási főszezon, amikor otthonok tömegei maradnak őrizetlenül, így válnak a betörők célpontjává. A nyári időszakban, illetve a hosszú hétvégéken megugrik a lakásbetörések száma a biztosítók tapasztalatai alapján.

A betörők jellemzően a szomszédok által nem látható, könnyen elérhető nyílászárókon keresztül hatolnak be, de sokszor a kamerák sem riasztják el őket, ha elég vonzónak találják a zsákmányt, sőt akár erkélyajtókon, emeleteken keresztül is betörnek. A legtöbben az üvegek betörésétől félnek, emiatt sokan választanak biztonsági fóliát az ablakukhoz. Azonban, mivel az üvegtörés hangosabb, mint a toknál való behatolás, ritkábban választják ezt a taktikát a bűnözők. Az ablakok, erkélyajtók befeszítése, a bejárati ajtók hengerzár-törése, zár felfúrása tartozik a leggyakoribb betörési formák közé.

Betörésbiztos otthon?

Elsősorban az ajtó és ablak szerkezetének betörésbiztos vasalattal, megerősített zárral történő, úgynevezett mechanikai megerősítése a cél, hiszen ezt rongálják meg először a betörők. A betörésbiztonság ideális esetben három elemre épül, hogy a lehető legjobban akadályozzuk a betörőket. Első a nyílászárók szerkezetét erősítő mechanikai-fizikai védelem, második a biztonsági üvegezés, végül pedig az elektronikus védelem, mint például a riasztó- és kamerarendszerek. Valójában azonban így is csak perceket nyerhetünk. Egy besurranó tolvaj nagyjából 15 másodperc alatt tud kinyitni egy átlagos felszereltségű bejárati ajtót. Ez az idő 3–4 percre is növekedhet megerősített védelemmel. De ez az idő is növeli a tettenérés és a felelősségre vonhatóság esélyét.

Mire ügyeljünk még?

  • Tipikus hiba, ha közösségi média-felületeken nyilvánosan közzé tesszük, hogy épp nyaralunk, azaz nem tartózkodunk otthon. Ehelyett inkább nyaralás előtt kérjünk meg egy szomszédot, rokont vagy barátot, hogy időnként ellenőrizze az ingatlanunkat, ürítse a postaládát.
  • Szintén nagy felelőtlenség az ablakok buktatott állapotban hagyása a nyaralás idejére, hiszen így könnyen hozzáférhetővé válik a vasalat, amit a betörők könnyen megrongálhatnak. 
  • Bár a földszinti, könnyen elérhető nyílászárók az elsődleges célpontok, ne feledjük, hogy rácsokon vagy féltetőkön akár a második emeletig is felmászhatnak a betörők. Érdemes tehát az emeleti nyílászárók betörésbiztonságára is figyelmet fordítani.
  • Sokan hagyjuk a bejárati ajtó zárjában a kulcsunkat éjszakára. Ha így teszünk, a betörők az ajtóprofil megrongálása után egyszerűen benyúlhatnak a résen, és maguk fordíthatják el a kulcsot a zárban.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...