Hogyan viszonyul a magyar hagyomány az ablakokhoz?

Ablakfelújítás – Hogyan viszonyul a magyar hagyomány az ablakokhoz?

A sok szakmai tartalom melletti pihentető kitekintésünket a fa nyílászárók változatos világára egy rövid nyelvészeti búvárkodással kezdtük, a nemzetközi hiedelmekkel folytattuk, most pedig a magyar néprajzi hagyományok felidézésével haladunk tovább.

A magyar néprajzból számos hiedelmet találunk a nyílászárókra. A szemverés megállapításának eszköze a vízmérés volt. Az ujjhegy vízbe mártásával megmosdatták kereszt alakban a gyermek arcát, ezután a megmaradt vizet a kanállal visszakézből rámérték az ajtó sarokvasára. Amennyiben a víz megszaporodott, a csecsemő „szemverésbe”, „szemrontásba” volt. (Kókai Magdolna: Jászság hiedelemvilága).

Az ajtóra helyezett patkónak régóta van szimbolikus jelentősége. Amennyiben valaki a végeivel lefelé helyezi el az ajtón vagy a falon, megakadályozza, hogy az ártó szellemek bejussanak a házba. Ha viszont a végeivel felfelé néz, magához vonzza a szerencsét.

Húsvét előtti nagyhét pénteken sütötték az asszonyok a húsvéti kiscipót is. A pénteki kiscipót az ajtó-szemöldökfa fölé tették, hogy elhárítsa a villámcsapást.

Zentán a Margitot legyes Margitnak hívják. Ezen a napon nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor abban az évben sok lesz a légy.

Nézzük végül, mit írnak az álmoskönyvek, ha netán ajtóval vagy ablakkal álmodunk.

Ablak. Csukott ablak: kíváncsiság, olyat szeretnél megtudni, amihez nem sok közöd van. Nyitott ablak: félsz, hogy titkod kiderül. Ablakot mosni: mulasztás. Ablakot betörni: nem egészen tisztességes eszközökkel szerzett információ; hallgatózás, vagy más levelének elolvasása. Befalazott, bedeszkázott ablak: nem tudsz megfejteni egy rejtélyt.

Ajtó.  Nagy ajtó, kapu: újdonság, kedvező változás. Csukott ajtó: úgy gondolod, kirekesztenek valamiből, esetleg beszélnek rólad a hátad mögött. Nyitott ajtó, amin belépsz: elhatározásodat valóra váltod, terved sikerül. Ha nyitott ajtó előtt állsz, de nem lépsz be azon: halogatsz egy régóta szükséges teendőt; félsz belekezdeni valamibe; viselkedéseden módosítanod kell, ha célt akarsz érni

Sok szép, irodalmi magyarázat fűződik Krúdy Gyula nevéhez, nézzük Álmoskönyvének főbb címszavait.

Ablakot látni. A vád alól felmentenek. Szabadulás rabnak. Holdtöltekor: nőknél szerelem.

Ablakokat nyitni. Hideg időjárás. Vízöntő havában: nagy hó.

Ablakon kinézni. Vendéged elmarad. Szent Mihály napján: hosszú tél, szélvész.

Ablakból kimászni. Ne menj a vásárra, mert elkötik a lovad.

Ablakból kiesni. Veszedelembe rohansz

Ablakot törötten látni. halaszd el utazásodat. Bak havában: nagy szerencsétlenség.

Ablakrámába üveget illeszteni. Ellenségednek beverik a fejét.

Ajtó. Nyitott: közeli látogató. Csukott: valami tervedről lebeszélnek az üres fecsegők. Törött ajtó: családi perpatvar. Ajtócsikorgást hallani: váratlan vendégség és kellemetlenség.

Veronika napján: az ajtó várt szerelmest jelez. Dorottya napján: kikosarazást. Húshagyón: öregséget. Holdtöltekor: öregember látogatását. Negyven vértanú napján: üres kamarát, nagy szelet, végrehajtót, könnyelműséget mutat (Régi magyar álmoskönyv).

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...