Hőkamerával segítek elérni a rezsicsökkentést

Ablakfelújítás – Hőkamerával segítek elérni a rezsicsökkentést

Számláinkat befizetve nem biztos, hogy rögtön arra gondolunk, a jelentős összegek mögött az áll, hogy ablakaink rosszul záródnak és elégtelenül szigeteltek. Most, hogy őszre fordul az idő, a hőkamera segítségével könnyen megállapítható, hol szorul javításra, fejlesztésre a lakás. Az ablakfelújítás nemcsak nyáron, jó időben, hanem ősszel, sőt, akár télen is kivitelezhető. Ilyenkor szinte azonnal látszik, hogyan térül meg a befektetett pénzünk.

Sajnos a magyarországi otthonok komoly lemaradásban vannak nyugat-európai társaikhoz képest a lakások energiaspórolását illetően. Egy energetikai felmérés a ház paramétereinek ismeretében képes megbecsülni az átlagos kibocsátást és a hőveszteség mértékét. A hőkamerás vizsgálat ezen túl számos, a szemnek láthatatlan titokról ránthatja le a leplet.

Hibás kivitelezés az okok mögött

Sok esetben nem is a tervező, hanem a kivitelező munkájának köszönhetően elégtelen a ház szigetelése. Általában csak tüneti kezeléssel próbálnak javítani a helyzeten, itt-ott foltozgatják az általuk hiányosnak vélt részeket. Ez azonban ritkán jelent valódi megoldást, amikor a probléma ennél sokkal összetettebb.

A hőkamera segítségével nemcsak a nyílászárók, hanem a kapcsolószekrények, vagy épp az elektromos berendezések működését is le lehet ellenőrizni. A problémás, javításra vagy cserélésre szoruló részek jól láthatóan elkülönülnek, így megelőzhetőek az emiatt kialakuló elektromos tüzek is.

Nemcsak az öreg lakások érintettek

Sajnos az is tapasztalat, hogy az újabb építésű lakásokban legalább annyi problémás rész található, mint klasszikus polgári típusú házak esetében. Nem ritka akár tíz-tizenöt fokos eltérés, ez a leglátványosabbá az ablakok környékén válik.

Hogyan működik?

A szerkezet két kamerát tartalmaz: míg az egyik hagyományos képet rögzít, addig a másik infravörös sugarakat érzékelve mutatja meg a szemnek láthatatlan hőhidakat, és a legapróbb réseket is megtalálják a szigetelésen.

Ennek a felmérésnek télen van idénye, hiszen ilyenkor veszik leginkább észre az emberek, hogy mennyibe kerül egy rosszul szigetelt lakás felfűtése. A vizsgálatot követő ablakfelújítás pedig bőven visszahozza az árát, hiszen már pár apró hiba javítását is megérzi a pénztárcánk.

Ha további információk érdeklik, nézzen szét facebookos oldalamon is.