Hol tart a digitális átalakulás az építőiparban? I.

Ablakfelújítás – Hol tart a digitális átalakulás az építőiparban? I.

Az építőipar az egyik olyan, a gazdaság számára is kiemelten fontos ágazat, ahol a digitális átalakulás csak később és kicsit nehezebben tört utat magának szemben más, egyértelműbben irodainak gondolt szektorokkal. De hol tart most ez a folyamat? Mit lehet az építőiparban digitalizálni? Cikksorozatunk ezt járja körül kicsit.  

A mezőgazdaság után az építőipar az az ágazat, amely a legkevésbé számít digitalizáltnak. Az elmúlt esztendőkben, de főleg most, a járvány idején is elindult egy változás.

Egyrészt az új generáció digitális és online világhoz való igényei lassan beszivárognak ugyanúgy az építőiparba, mint minden más szegmensbe, másrészt szabályozási szinten is nyomás alá helyeződnek a piaci szereplők, harmadrészt pedig sokan maguktól is belátják, hogy hosszú távon érdemes beruházni – ugyanis hatékonyabb, gyorsabb, precízebb és kisebb költségű működést eredményez. 

Az elmúlt időkben elindult tehát egy folyamat, amelynek az a hozadéka, hogy nemcsak a tervezés területén kezd megszokottá válni a digitalizáció, hanem a fejlesztés, a kivitelezés, a munkaszerzés, a minőségellenőrzés, a raktározás, az anyagszállítás, vagy akár a gyártás területén is egyre több munkafolyamat kerül át valamilyen digitális eszközre.

A vírus is kényszerítette a váltást 

A lassabb, de trendszerű folyamatok egyike, hogy a fiatalabbak, az egyetemről frissen kikerülők számára az első perctől kezdve alapvetés a számítógépes tervezés, a rendszerszintű, felhőalapú adatmegosztás, a közös projektmunka, a 3D-ben, szoftverrel tervezett, épített és üzemeltetett épületek. 

Mindeközben az a váratlan és gyors reagálást igénylő helyzet, mint az elmúlt hónapokban lezajló home office-os karantén, egy újabb lökést adott az építőipar digitalizáltságának.

Összegezve az eddigieket: a korábbi évek fejlődése, és a veszélyhelyzet egyaránt kiköveteli, hogy ha eddig nem is, akkor most már tényleg minden kollégánk érezze magát otthonosan a technológia világában. Ideje megtanulni, hogyan tudjuk a modern digitális vívmányokat beépíteni munkánk szinte minden aspektusába. 

Persze ott még nem tartunk, hogy a kirendelt ablakot egy robot vigye ki a megrendelőnek, de sok más helyen tudnak a gépek segíteni. 

A digitalizálás és automatizálás alapvetően azon feladatok átvételét jelenti, amelyek jól körülhatárolható lépésekből állnak, és általában igencsak lélekölők.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is. Olvassa el cikkünk második részét erre a linkre kattintva!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...