Hol van a pára az ablakon? Mit jelenthet?

Ablakfelújítás –  Hol van a pára az ablakon? Mit jelenthet?

Telente egyre többször fordul elő, hogy reggelre párássá válnak az ablakok. A kellemetlen cseppek nagyobb gondot is jelezhetnek, és főleg nem mindegy, hol láthatóak. A párásodás kívül-belül és a két üvegréteg között is jelentkezhet. Mindhárom eset másra utal. Jó tudni, hogy a háromból két eset nem túl rózsás helyzetet feltételez, és egy egészségügyi kockázatot is jelez. A pára ugyanis jó közeget teremt a penésznek, de a levegő is kellemetlenül nedvessé, fullasztóvá válhat.

Ha szeretne a dolog végére járni, először is tisztázza, hogy hol párásodik az ablaküveg. Legközelebb, amikor párás az ablaküveg, ujjával húzzon egy csíkot a felületen! Ebből azonnal kiderül, hogy az ablak külső vagy belső felén van-e a pára, hiszen akkor, ha belül van, az ujja nyoma látszani fog. Amennyiben nem belül van, nyissa ki az ablakot, és húzzon egy csíkot a külső oldalán is! Ha látja az ujjad nyomát, a pára kívül csapódott le. Amennyiben egyik oldalon sem sikerült letörölni a cseppeket, a pára a két üvegréteg között alakulhatott ki.

Ha az ablak kívülről párásodik, az a legszerencsésebb eset, és a legkedvezőbb jel. A pára ugyanis a hőmérsékleti különbség miatt kívül csapódik le. Ha az ablak kívülről párásodik, az voltaképpen a jó hőszigetelés látható jele. A hideg levegő nem tud bejutni, a meleg pedig nem szökik ki. Amennyiben az ablak belül párásodik, az fontos figyelmeztető jel: arról árulkodik, hogy magas a beltéri levegő páratartalma, ami pedig egészségügyi kockázatot jelent, hiszen a penész és a baktériumok számára kedvező környezetet teremt.

A magas páratartalom a mindennapi tevékenységekből ered, de a túl ritka szellőztetés is hozzájárul. Annak érdekében, hogy a keletkező párát csökkentse, fontos, hogy napi többször kerüljön sor legalább 5–10 perces szellőztetésre. Ilyenkor teljesen ki kell nyitni az ablakot, mert a bukóra nyitott ablak csak ront a helyzeten: az ablak körüli fal lehűl, és ez növeli a penészesedés kockázatát.

A belül megjelenő pára a rossz szigetelés eredménye is. Mivel a széleken bejut a hideg levegő, az üvegfelület hűl, és pára csapódik le rajta. Amennyiben van rá lehetőség, az ablak szigetelése vagy a keretcsere segíthet a dolgon.

Ha az ablak a két üvegréteg között párás, sajnos nagyobb kiadásra számíthat, ugyanis ezt semmilyen trükkel, megoldással nem lehet megszüntetni. Valószínűleg sérülhetett az ablaküveg vagy az ablakkeret, és a beszivárgó levegővel együtt nedvesség juthatott az üvegek közé. Érdemes sort keríteni egy cserére, hiszen a letörölhetetlen pára akadályozza a kilátást, és rontja az ablakok esztétikáját is.

Ha hasonló gonddal küzd, hívjon vagy írjon elérhetőségeinkre, szívesen megnézzük, mit tehetünk a megoldás érdekében.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.