Hőtérképpel a rejtett hibák ellen

Ablakfelújítás – hőtérképpel a rejtett hibák ellen

Téli legkedvesebb képeslapjaim esti kis házat mutatnak, a tájban megbújva, vastag hótakaró alatt. A hideg külső világgal szemben barátságos fény hívogat: igen, jó lesz nemsokára bent lenni, ajtón belül. Mindannyian őrizzük ezt a képet, és nem is gondolnánk, mennyire valós műszaki állapotot is jelentenek e színek. Ha megnéznénk egy, a házunkról készített hőkamerás felvételt, vajon ezt az idilli, téli képet látnánk, vagy sok-sok meleg foltot az ablaktalan házfalon, lábazaton, tetőn?

Miért fontos a hőtérkép?

Válasz kaphatunk, miért fázunk az ablak mellé állított fotelban, miért penészedik a sarok, a mennyezet alatti sáv, miért nagyobb a gázszámlánk az elvárhatónál. Lehetőségünk van bontás, feltárás nélkül felderíteni a rejtett kivitelezési hibákat, felújítás előtt segítséget ad a hibahelyek felderítésére. A pontos teendők meghatározásával sokat javíthatunk az épületünkön, gondos mérlegelés után csökkenthetjük a ráfordítás költségeit is. Kisebb az esély a későbbi nem várt meglepetésekre.

Mikor érdemes elvégezni?

Éghajlatunkon a téli hideg jelent nagy megpróbáltatást számunkra és az épületeknek is. A meleget szeretnénk minél hatékonyabban a falak között tartani, ugyanakkor vágyunk a nagy, sok-sok fényt beengedő ablakra, világos szobákra is. De tudjuk-e, mennyi meleg távozik így a házunkból? A hőkamerás felvétel hideg időben részletesen kirajzolja a külső felület hőmérsékletét, azaz az eltávozó meleg mértékét. Akkor látszik a legjobban a baj, amikor jelentős eltérés van a kinti és a benti hőmérséklet között. A képeken a hideg felületek kékes színűek, az egyre melegebb felületek sárgás-pirosas színben rajzolódnak ki. A nagy külső-belső hőkülönbség miatt a kisebb eltérések is láthatóvá válnak. A mérési eredmény pontosabb hűvös időben, érdemes a hideg hónapokra időzíteni a vizsgálatot. A télen felfedezett bajok javításával sem kell a jó időig várni, hiszen egy órán belül, por és piszok nélkül tudom felújítani ablakát.

Hol kell vizsgálódni?

Az első és kézenfekvő válasz: a homlokzaton. A teljes kép érdekében kérjünk részletes felmérést minden oldalról, korláttal, egyéb szerkezetekkel, takart részekről, lábazatról, erkélycsatlakozásról is. A vizsgálat terjedjen ki a belső terekre, mennyezetre, sarkokra, ablakcsatlakozásokra, padlóra. Néha meglepően eltérő hőmérsékleteket találunk egy szobán belül, ezzel választ kapunk a kellemetlen hőérzetünkre. Rejtett vízelfolyások, melegedő elektromos vezetékek, kapcsolók helyét is feltárhatja a vizsgálat. Érdemes a padlástérre is felmenni, vizsgálódni a zárófödém kialakításáról, a beépített szigetelés vastagságáról, az átfedések meglétéről.

Hibaelhárítás a homlokzaton

A hőhidak, a vékony falszerkezet nagy hőveszteségére az utólagos külső hőszigetelés a megoldás. Az ablakok beforduló oldalait, kiugró épületdíszeket, előtetőket is körbe kell „csomagolni”, bezárva minden hőhidat. A tetőről, padlástérről se feledkezzünk meg: az épületből távozó összes hő közel 40 százaléka felfelé szökik ki! Jelentős javulást hozhat a rossz hőszigetelésű ablakok felújítása, a hőszigetelő üvegezés is. A szigetelés vastagságának, anyagának, az ablakok kialakításának, üvegezésének (2-3 réteg) arányban kell állnia. Egy egyszerű hődiagnosztikai vizsgálattal nagyon sokat megtudhatunk az épületünkről, bölcsebben dönthetünk a felújítási munkákról, és kiszűrhetjük az életveszélyes hibákat is.

Melyek az általános hibák?

Ideális esetben egyszínű, kék épületkontúrt kellene látnunk a hőtérképen. Azonban nem meglepő, hogy az ablakokon sok hő távozik a falakhoz képest. Az igazi jelentősége a távozó hőmennyiségnek, illetve az egyéb szerkezetek hőhíd-mértékének van. Mára klasszikusnak számító kivitelezési hiba a betonszerkezetek előtti hőszigetelés, a lábazat szigetelésének a hiánya. A nedvesedett, vizes falazat a nagy párolgás miatt sötétebb, hideg foltként jelentkezik. A gépészeti rendszerek hibája is kirajzolódik a hőképen (kéménybélés sérülése, elektromos berendezés, vezeték túlhevülése).

Hibaelhárítás a rejtett helyeken

A „hőlyukakat”, valódi szerkezethiányt meg kell szüntetni; gyakori ez az ablakok, ajtók beépítésénél (tömítés hiánya), rossz zárásánál. Az elcsúszott, rögzítés nélküli padlásszigetelés réseinek megszüntetése is jelentős megtakarítást jelent. A nedves falazat kialakulásának oka lehet vízszivárgás, de rossz vízszigetelés is. A kilyukadt cső megtalálása egyszerűbb feladat, az utólagos szigetelés megoldása szakfeladat.

Ne feledje, ha az ablakfelújítást nálam rendeli meg, a hőkamerás felvétel elkészítése – megfelelő időjárás esetén – az állapotfelmérés részeként díjtalan.

Ha további információkra van szüksége, nézzen szét facebookos oldalamon is.