A hőtükör megőrzi a meleget, olcsó és alig látszik

Ablakfelújítás – A hőtükör megőrzi a meleget, olcsó és alig látszik

Talán az egyik legolcsóbb és legkönnyebben kivitelezhető rezsicsökkentő módszer a hőtükör fólia elhelyezése a radiátor mögé. Ez ugyanis a hő visszaverésével, illetve a szoba felé terelésével megakadályozza, hogy a fűtőtest hátoldala a falat, ezáltal pedig az utcát melegítse. A hőtükör fóliát tehát elsősorban olyan radiátor mögé érdemes tenni, mely utcafronti falnál helyezkedik el.

Ezt a fóliát barkácsáruházakban lehet beszerezni. A felragasztásához nincs szükség különleges eszközökre, egyedül ollót kell előkészíteni, illetve kétoldalú ragasztószalagot – ám a rögzítés tetszés szerint, másként is megoldható. A fólia anyagát nagyon könnyű vágni: félperces műveletről van szó, amihez a legegyszerűbb olló is megfelelő.

Első lépésként pontosan le kell mérni a radiátort. Érdemes azonban kicsivel kevesebbet mérni, hogy semmiképp se lógjon, látsszon ki. Persze ha nem az esztétikai szempontok az elsődlegesek, akkor érdemes akár hagyni azt is, hogy kilógjon, hiszen ezzel nagyobb lesz az a felület, ahonnan visszaverődik a hő. Miután levágtuk a megfelelő méretet, a következő lépés a kétoldalú ragasztócsík felragasztása oda, ahol a fóliát rögzíteni szeretnénk. Ugyanígy jó megoldás, ha magára a fóliára ragasztjuk, ahogy kényelmesebb. A fóliát fényes felével a radiátor felé kell a falhoz illeszteni, ez veri ugyanis majd vissza a hőt. A beillesztés után érdemes még egyszer végignyomkodni a fóliát a ragasztócsík mentén a tökéletes rögzítés érdekében. A néhány perces művelet végén kívülről semmi nem fog látszani a fóliából a szobában, azonban a fűtésszámlán remélhetőleg igen.

A fólia mellett érdemes a fűtőtestekre is odafigyelni. Amellett, hogy légteleníti és portalanítja ezeket, fontos például, hogy körülöttük akadálytalanul áramolhasson a meleg. Ezért nem szabad rájuk pakolni vagy a fűtőtest elé bútort pakolni. Lehetőleg a függöny se lógjon eléjük, ugyanis utóbbi kiterelheti a meleget a helyiségből.

Egyetlen bútort lehet megfontolni a fűtőtest körül: a polcot. Ezt érdemes úgy elhelyezni, hogy a fűtőtest fölött legyen, így ugyanis ahelyett, hogy a meleg levegő egyenesen felemelkedne a mennyezet magasságáig, előbb a helyiség közepe felé terelődik.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...