Így hűtheti le a lakást, ha nincs klímája

Ablakfelújítás –  Így hűtheti le a lakást, ha nincs klímája

Mutatunk néhány jól bevált praktikát, amivel a hőségben is hűteni tud a lakás levegőjén – akár klímaberendezés nélkül.

Nem mindenki engedheti meg magának a klímabeszerelést, vannak, akik környezetvédelmi okok miatt nem akarnak légkondit, mások pedig egyszerűen nem bírják. Nekik ajánlunk itt néhány jól bevált praktikát, amivel ebben a pokoli hőségben is tudnak hűteni a lakás levegőjén és mégsem kerül annyiba, mint egy klíma.

Napközben zárjon be mindent, éjjel nyisson ki

Napközben, amikor tombol a hőség, minden ablakot be kell csukni, a redőnyt leengedni vagy a sötétítőt behúzni. Szellőztetni csakis éjszaka szabad, akkor viszont egyenesen kötelező! Nyisson ki minden ablakot, hogy hűljön a lakás. Érdemes a ventillátort éjjel a nyitott ablakba tenni, hogy a hűvös kinti levegő kapjon egy kis „löketet”, és bejöjjön a lakásba. A másik trükk, hogy egy nagy tál jeget kell tenni a ventillátor elé, ami majd szétfújja a hideget a szobában. A ventilátorok közül egyébként a leghatásosabb a mennyezetre szerelt, mert az a padlóhoz közeli hűvösebb levegőt felfele húzza. A leghűvösebb hajnalban van, ilyenkor érdemes minden ablakot kitárni. Ha elviselhetetlen a hőség, érdemes ilyenkor hideg vizes lepedőt tenni a nyitott ablakra. A szőnyegek is átforrósodnak ebben a kánikulában, és ontják a meleget. Távolítsuk el a szőnyeget onnan, ahonnan lehet, és mossunk fel hideg vízzel!

Kerülje a sütés-főzést

Nyáron már egy fél órás gyorssütés, vagy tésztafőzés is szaunává változtatja a konyhát, így elsődleges feladattá válik, hogy gyorsan elkészíthető ételek készüljenek, melyek mellett a tűzhelyet sem kell bekapcsolni.

Húzza ki, kapcsolja ki az elektronikai eszközöket

Az éppen nem használt elektronikus eszközöket kapcsoljuk ki, húzzuk ki őket a konnektorból is. Ezek ugyanis önmagukban is hőt termelnek, és még ha úgynevezett stand by üzemmódban vannak, akkor is fogyasztanak áramot is. Húzzuk ki pl. az asztali számítógépet, a laptopot. Ugyanígy a tévé, kenyérpirító, mikró, vízforraló, a különböző töltők is – a legtöbb háztartásban folyamatosan be vannak dugva, ezzel pedig emelik a hőmérsékletet.

Elő a pamuttal

A hőérzetünket nagyban befolyásolja az is, mit viselünk. Akár otthon, akár a munkahelyünkön vagyunk, próbáljunk lenge, légáteresztő ruhadarabokat viselni, részesítsük előnyben a pamut és a vászon anyagot. Ha ki kell mozdulni, törekedjünk arra, hogy minél világosabb színű ruhában induljunk útnak – minél sötétebb egy anyag, annál inkább melegünk lesz.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.