Így újítsuk fel a régi ajtó- és ablakrácsot

Ablakfelújítás – Így újítsuk fel a régi ajtó- és ablakrácsot

A régi házak bejárati ajtóin, ablakain látható kovácsoltvas rácsok egyrészt hozzátartoznak az épület és az utca, illetve a település arculatához. Másrészt pedig a lakásokat, lakóházakat védik meg az illetéktelen behatolástól. A jól karbantartott, erős rácsozat megfelelő mechanikai védelmet nyújt a betörések ellen.

Első lépés: festék- és rozsdaeltávolítás

Első lépésben a régi, vastag festékréteget kell eltávolítanunk. Erre használhatunk hagyományos festékmarót, de hatékonyabb a hőlégfúvó, ami leégeti a málló, táskás rétegeket. Készüljünk fel arra, hogy a régi fedőfestéktől nagyon nehéz tökéletesen megszabadulni, de a makacsabb helyeken kis kalapáccsal megütögetve a zománc keménységűre érett festékfoltok leverhetők.

Ezután következhet a málló, rozsdás rétegek eltávolítása. Gyakran a már lepattogzott festék alatt a vasfelület mélyen korrodálódott. Hegyesre és élesre köszörült kaparóacéllal ezeket a részeket viszonylag könnyen lehánthatjuk, majd jöhet a huzalkefés tisztítás. Erre keskeny kefét használjunk, amellyel a szűk helyekre is beférünk. 

Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha a fúrógépre kefés fejet illesztünk, ezzel ugyanis gyorsan és alaposan haladhatunk. Ha úgy látjuk letisztított felületen, hogy azt a rozsda durvára marta, akkor itt csiszolással finomítsunk egy keveset. A jobban hozzáférhető részekhez használhatunk deltacsiszoló-gépet is. 

Második lépés: hibás részek javítása

A teljesen letisztított rácsot tisztítsuk meg a csiszoláskor keletkezett portól, amit akár egy üvegmosó kefével is elvégezhetünk, de sokat segít egy öreg porszívó, amit már nem sajnálunk. A felületet kenjük be rozsdapassziváló szerrel, pl. Ferropasszittal, vagy Evipasszal. A vegyszer a rozsdaszínt szürkére változtatja, a fémrács felületét pedig passziválja, ellenállóvá teszi, egyben jó festékalapot képez. 

A teljesen száraz és szürkére változott rácsot ezután már bemázolhatjuk valamelyik kültéri igénybevételre alkalmas alapozó- és fedőfestékkel, mely hosszú évekre megakadályozza a rács korrózióját. 

A nagyon régi ajtók, ablakok esetében nem csupán a rácsot célszerű felújítani, hanem az egész nyílászáró felületét, szerkezetét is. A régi vastag festékréteget marassuk le, majd a fa felületek hibáit tapasszal kijavítva, lecsiszolva újra mázolhatjuk. A szép, régi ajtók, ablakok felülete ettől nem lesz tökéletesen sima, csak megfelelően karbantartott, ápolt, élettartamuk így hosszabb.

Ha további információkra van szüksége vagy nem vágna bele ebbe a munkába egyedül, megtalál bennünket facebookos oldalunkon is.

 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...