Itt a tavaszi megújulás ideje – otthon is!

Ablakfelújítás – Itt a tavaszi megújulás ideje – otthon is!

A tavasz beköszöntével a lakásfelújítás iránti igényünk is megnövekszik: ilyenkor sokat tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat otthon is.

A lakásfelújítás esztétikai okokból

Falak. Amikor már hosszabb ideje élünk egy helyen, óhatatlan, hogy a lakótér kisebb felújításokra szorul. Ilyen lehet például egy tisztasági festés, amit tavasszal a legcélszerűbb elvégezni. Ilyenkor ugyanis gyorsabban száradnak a falak, és mivel gyakrabban tudunk szellőztetni, a festékszag is hamarabb távozik a szobákból. Ha már úgyis festőhengert és ecsetet ragadunk jó megoldás lehet, ha egy falszakaszt – például a kanapé vagy étkezőasztal mögötti részt – más árnyalatúra, esetleg eltérő színre festünk vagy egy szép mintájú tapétacsíkkal díszítünk. Ezzel kissé feldobhatjuk az egyhangú falakat.

Beltéri nyílászárók. Ha az ablakkeretek és ajtók mázolva vannak, és már látszanak rajtuk az öregedés jelei – például kissé elsárgultak vagy lepattogzott róluk a festék –, tavasszal ezeket is újramázolhatjuk. 

Érdemes mester is hívni, hogy nézze át a tél után, van-e bármi teendő az ablakainkkal. A nyílászárók felújításánál a hőtechnikai szempontok és a biztonságtechnika egyaránt fontos, azonban az anyag minősége is meghatározó eleme a lakásfelújítás e fázisának. A nem megfelelő nyílászárók gazdasági szempontból nagy kárt okozhatnak. A rossz szigetelés miatt kiszökő meleg például könnyen megemelheti a fűtésszámlát. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kötelező Energetikai Tanúsítvány jó minősítése esetén alkalomadtán könnyebben tudjuk értékesíteni az ingatlant.

Bútorok. Szívesen lecserélné már a konyhaszekrényt? Ne tegye – hacsak nincs annyira rossz állapotban. Ha csupán esztétikai szempontok miatt válna meg a régitől, elég, ha a szekrények frontjait lecseréli. Sokat spórolhat így és ez a megoldás nem jár nagy felfordulással sem. Ma már szinte minden nagyobb áruházban kaphatók csempefestékek, így ha megunta a régi burkolatot, nem feltétlenül kell kicserélni. Elég, ha átfesti – számos különböző árnyalatból választhat.

Lakásfelújítás biztonsági és gazdasági okokból

Az elöregedett elektromos-, víz-, csatornahálózat a lakáson belül lehetséges veszélyforrást jelent, lakásfelújítás esetén elsődleges elvárás az adott rendszerek vizsgálata, szükség esetén cseréje. Egy időben történő lakásfelújítás a gazdaságos üzemeltetés céljának megvalósítását is segíti. 

Engedélyek. A lakásfelújítás nem hatóságiengedély-köteles, amennyiben a fő teherhordó falak, tetősíkok, kémények nem mozdulnak. A lakásfelújítás során kivitelezhető a köztes falak bontása, áthelyezése, azonban szoba leválasztására, nappali megnagyobbítására szintén lehetőség nyílik a lakás adottságainak figyelembevételével.

Hasznos tipp. Az utólagos tetőtérbeépítésnél fokozottan érdemes odafigyelni a hangszigetelésre, hiszen sok esetben az utólagos kialakítás esetén az alsó szintre még a lépések zaja is beférkőzhet.

Ha további információkra van szüksége, megtalál facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...