Járványhelyzet: elnapolódnak a kisebb felújítások

Ablakfelújítás – Járványhelyzet: elnapolódnak a kisebb felújítások

A karantén és a járványhelyzet természetesen hatással van az építőiparra is. Bár a nagyobb építkezések zajlanak, de a lakossági piacon kicsit más a helyzet: a kisebb lakásfelújításokat, korszerűsítéseket is sokan elhalasztják. Sokszor érthető, ugyanakkor fontos elmondanunk: mi is sokkal nagyobb figyelmet fordítunk a higiéniára. Az sem szerencsés, ha magunk vágunk neki a szerelésnek, tragédia lehet vége.

Lassuló felújítások

Az építőipart is elérte az új típusú koronavírus-járvány hatása, a munkák, ha nem is álltak le teljesen, de jelentősen lassultak. A tapasztalatok vegyesek: van, akinek sok munkája van, más alig talál valamit. A legtöbb munkafolyamat csúszik, és a magánszemélyektől jövő megrendelések száma lecsökkent.

Ez érthető is lehet sokszor: akinél nincsen sürgős tennivaló – például csak egy szobafestést tervezett –, az most inkább kivár, amíg rendeződik a helyzet. A tapasztalatok szerint az emberek most nem is szívesen engednek be idegent az otthonukba, és a mesterek is óvatosak. Nemcsak a kiszállás, hanem az alapanyagok beszerzése is kockázattal jár, hiszen eközben sok emberrel találkoznak, ami növeli a fertőződés kockázatát. Ahogy mindenki, természetesen mi is mindent megteszünk azért, hogy ezt elkerüljük, használunk fertőtlenítőt és szájmaszkot, de van, aki még így is tart a vírustól.

Szakember nélkül végzik a felújítást

A kényszerű otthonlét alatt sokan úgy döntöttek, hogy inkább szakember segítsége nélkül vágnak bele a lakásfelújításba. Emiatt a felmérések szerint a közelmúltban az építőanyagoknál egyfajta készletezés, felhalmozás volt tapasztalható. A „csináld magad” mozgalom évek óta hódít, leginkább a fiatalok azok, akik úgy gondolják, szakember nélkül is el tudják végezni a kisebb korszerűsítéseket. Valóban vannak olyan munkák, amelyeket némi kézügyességgel magunk is el tudunk végezni. Ugyanakkor szaktudás nélkül még véletlenül se álljunk neki egy nyílászáró beépítésének vagy az elektromos vezetékek cseréjének.

A kijárási korlátozások miatt otthon maradó tömegek miatt megsokszorozódtak a súlyos háztartási balesetek, nyilatkozta Dr. Bende Balázs plasztikai sebész, a Szegedi Tudományegyetem orvosa nemrégiben. Bende a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinka Égés- és Plasztikai Sebészeti Ambulanciáján ügyelve tapasztalta, hogy elsősorban az otthoni főzés és a házibarkács okozza a problémát – a traumatológián drasztikusan megnőtt a balesetből származó ujjamputációk száma –, de a grillezésben, bográcsozásban kevésbé jártasok is súlyos sérüléseket szenvednek a tavasz megérkezésével.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...