A jó ablak alapismérvei

Ablakfelújítás – A jó ablak alapismérvei

Lehet egy ablak egyszerre lenyűgözően szép és kiemelkedően hőszigetelő? A 21. századi technológia megoldotta a lehetetlent. Ablakunk energianyelőből igazi fűtőtestté vált. 

Közel 80 év innovációjának eredményeképpen a 3 rétegű üveg és az ablakkeret tökéletes hőszigetelésű egységet alkotva kevesebb energiát enged ki, mint amennyi lakásukba érkezik. A felújítás hosszú ideig szolgál bennünket, míg az ablakcsere minimum 30 évre szóló döntés. Ha a fűtésszámlánkat radiálisan csökkenteni szeretnénk, jól kell ablakot választanunk. De milyen szempontok alapján? 

Kitűnő hőszigetelő?

Tudjuk meg, mekkora Uw értékkel rendelkeznek az ablakok. A passzívházaknál a nemzetközileg megengedett legmagasabb érték egyébként ennél magasabb, 0,8 W/m2K.

Energiatakarékos és napfényes?

Tudjuk, hogy a napenergiának hány százalékát hasznosítja? A kitűnően hőszigetelő 3 rétegű üveg sajnos kevesebb fényt, egyúttal kevesebb energiát enged be a lakásba. Akadnak olyan üvegek, amelyek speciális bevonatukkal mágnesként vonzzák be a napfényt. Jó fekvésű otthon esetén a lakás barátságos és napfényes lesz.

Elegánsan szép?

Sokan az ablakok látványába szeretnek bele. A magas kényelmi és esztétikai színvonal harmonikus szépséggel párosulhat, akár változatos színekben pompázva. Vannak olyan ablakok, amelyeknél alumíniumot is felhasználnak, amely jelentősen meghosszabbítja ablakaink élettartamát, nem színeződik, nem repedezik és festést sem igényel.

Biztonság és kényelem?

A betörésbiztonság manapság egyre fontosabb tényező. Győződjünk meg róla, hogy a legújabb fejlesztésű vízszintesen mozgó tolócsapok vagy a beforduló acélkarmok biztosítják védelmünket. A hangszigetelésről se feledkezzünk el, ha nem a legcsendesebb környéken lakunk. 

Az üveg vastagsága és a rajta lévő bevonat az átengedett fény és az energia szempontjából is fontos. A jó bevonat télen benn, nyáron pedig kinn tartja a meleget. A távtartó határozza meg az üvegrétegek távolságát. Az üvegrétegek közé gázt (argon) töltenek. A távtartó anyaga minél jobb hőszigetelő (ún. melegperemes), annál jobban meggátolja az üvegek átmelegedését vagy áthűlését. Az alumínium mellett egyre gyakoribb a nemesacél vagy a különböző műanyag alapú távtartók használata is.

Ha további információkra van szüksége, megtalál bennünket facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...