A jó ablak mellé kötelező a szén-monoxid-riasztó

Ablakfelújítás – A jó ablak mellé kötelező a szén-monoxid-riasztó

A hagyományos ablakok lecserélése jól záródó műanyagokra felerősítette a nyílt égésterű kazánok és vízmelegítők okozta szén-monoxid-mérgezés lehetőségét. Riasztóval lehet védekezni ellene, de tízből csak egy-kettő megfelelő.

Egy belügyminiszteri rendelet – a nyitott égésterű gázüzemű tüzelőberendezések üzemeltetése esetén – egyes épületekben kötelezővé teszi a szén-monoxid-érzékelők felszerelését. Ilyen épület a bölcsőde, az óvoda, az iskola, a szálláshely és a kórház is, amennyiben a tüzelőberendezés a közösségi térben, vagy pedig a vele légtér-összeköttetésben lévő helyiségekben van. Az olyan új épület, amelyben nyitott égésterű tüzelőberendezés üzemel, csak akkor kaphat használatbavételi engedélyt, ha – a jogszabályban meghatározott műszaki követelményeknek megfelelő – szén-monoxid-érzékelő berendezést helyeznek el benne. Ennek az az oka, hogy a nyitott égésterű berendezés nem az épületen kívülről kapja az égéshez szükséges levegőt, hanem az épületen belüli levegőt használja erre a célra, ezért, ha nincs megfelelő levegő-utánpótlás, tökéletlenné válik az égés, és ez szén-monoxid-termeléssel jár.

Emiatt már több haláleset történt az országban

Ezeket a kötelezően felszerelt érzékelőket a kéményseprőknek kell ellenőrizniük a kémények ellenőrzésével egyidejűleg. A kémények évente esedékes ellenőrzése során a tulajdonosnak kell nyilatkoznia arról, hogy neki kötelező-e felszereltetni az érzékelőt. Becslések szerint Magyarországon 100–500 ezer lakás rendelkezik szén-monoxid-riasztóval.

Csak a minőségi termék jó

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap megbízásából, saját akkreditált laboratóriumában 11 fajta riasztó laboratóriumi vizsgálatát végezte el okleveles szakértő. A tapasztalatai alapján tíz – riasztóval felszerelt – lakás közül nyolcban hamis biztonságérzetben élnek a lakók. A szakértő szerint a riasztók 3–20 ezer forintba kerülnek, a 10 ezer forintnál drágábbak megbízhatók, ezek időben jelzik a szén-monoxidot. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 10 szén-monoxid érzékelőt vizsgált meg és abból 9-et alkalmatlannak talált a funkciója betöltésére.

Ha további információkra van szüksége, ajánlom, nézzen körül facebookos oldalamon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...