Jó szigetelés a régi ablakra: hallott már a nútmarásról?

Ablakfelújítás – Jó szigetelés a régi ablakra: hallott már a nútmarásról?

A lakásból a meleg legnagyobb része a nyílászárókon át távozik, ám ez nem jelenti automatikusan a meglévő ablakok cseréjét. Előbb érdemes más módszereket is kipróbálni a jobb szigetelés érdekében. Egy svéd technológia pénztárcabarát, és nagyon gyorsan megtérül. Erről írunk a cikkben részletesebben is.

Első körben akár egy hőszigetelő ablakfólia is jó lehet, amely egy plusz szigetelőréteget ad az ablaküveghez. A szilikon szigetelőcsíkot, bár alacsony a hatékonyság, mégis bárki egyszerűen felragaszthatja az ablakra. Mindkettő egyszerűen beszerezhető bármelyik barkácsüzletből. 

Profi megoldás

Ha azonban profibb megoldást szeretne, válassza a nútmarást! Az utólagos szigetelés leghatékonyabb módszerének számító nútmarás egy svéd szigetelési technika, melynek lényege, hogy az ablak faanyagába nútot, vagyis mélyedést, vájatot, hornyot hoznak létre felsőmaróval, majd ebbe applikálnak bele speciális szigetelőanyagot.

A nútmarás egy ablakszigetelő szakembernek jól ismert technológia lesz. A menete is nagyon egyszerű, első lépésként, még mielőtt leszednék az ablakszárnyat, egy gyurmát tesznek a szárny és a tok közé, ennek benyomódása mutatja majd meg, hogy milyen szigetelőanyagra lesz szükség, vagyis, hogy mekkora a légrés, amit szigetelni kell.

Ezután le kell szerelni az ablakszárnyat, melyben a felsőmaróval kialakítják a mélyedést, majd abba beillesztik a szigetelőanyagot. 

Sajátos szerszámok

Ehhez a tökéletes illeszkedés érdekében speciális kézi szerszámra, kézi behengerlőre vagy behúzó görgőre van szükség. Ezután nem is marad más hátra, mint visszahelyezni az ablakot, majd bezárni, hogy a szigetelőanyag kellőképp összepréselődjön.

Muszáj többet szellőztetni

A nútmarás után az ablak sokkal jobban szigetel majd, hamar megtapasztalhatja, mennyivel tovább megmarad a meleg, arra azonban figyeljen, hogy az sem jó, ha egy ablak túlságosan is szigetel. Emiatt ugyanis nem lesz kellőképp átszellőzve a lakás. Erre egyszerű a jó megoldás: szellőztessen jóval gyakrabban!

Ha bővebben is érdekli az ablakfelújítás, facebookos oldalamon még többet olvashat a témában.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...