Jobban megéri az ablak szigetelése, mint gondolná

Ablakfelújítás – Jobban megéri az ablak szigetelése, mint gondolná

Az okosítás a zsebben hordható eszközeink után az otthonainkat is elérte. Az energiatakarékos, környezetkímélő, akár távolról vezérelhető okosotthon igazi sláger téma lett az ingatlanokról szóló cikkekben. A cikkeket olvasva sokan reflexből nagy beruházási igényű hi-tech házakra gondolnak, holott néhány kisebb felújítási munkával – így például az ablakok szigetelésével, felújításával, végső esetben cseréjével – rengeteget tehetünk az energiatakarékosságért egy nem hipermodern, nemokos lakásban is. Ehhez adunk most néhány praktikus tippet.

Mennyiben segíthet a jó szigetelés?

Sok esztétikai felújítással ellentétben a megfelelő szigetelésnek feketén-fehéren kimutatható pénzügyi haszna van. A nyílászárók hézagjainak egyszerű betömésével akár 40 százalékos energiamegtakarítást is elérhetünk, mindemellett a zaj és por terhelés is kisebb lesz, ami főleg a földszintes és alacsony emeleti lakásoknál fontos tényező. A szigetelést követően 3–4 Celsius-fokkal emelkedhet az adott szoba hőmérséklete azonos fűtési szint mellett, ami 15–20 százalékos fűtési energiamegtakarítást eredményezhet.

Honnan tudjuk, ha nincs rendben valami?

Elsőként persze saját szemére, fülére hagyatkozik az ember, hiszen, ha látja vagy hallja, hogy a bejárati ajtó, a tetőablak vagy a nyílászáró hézagos, akkor általában gyorsan cselekszik is. Az esetek többségében azonban nem ennyire egyértelműek a hibák; például egy tavalyihoz képest megnövekedett fűtés költségből következtethető ki, hogy romlott a helyzet (persze csak abban az esetben, ha az esetleges árváltozás kizárható).

Praktikus megoldások kisebb szigetelési hibákra

Szerencsére a kisebb szigetelési problémákat mi magunk is orvosolhatjuk, nem feltétlenül kell szakember segítségét kérnünk. Ennek első lépése a hézagok helyének és nagyságának felmérése, mely meghatározza, hogy milyen megoldási lehetőségek közül választhatunk:

  • 1 cm alatt rések: ebben az esetben elég habszivaccsal vagy gumiból készült szigetelőanyaggal tömíteni az ablakokat és az ajtókat. Ezek az anyagok amellett, hogy megbízhatóan szigetelnek, rugalmasak, azaz nem okoznak súrlódást a felületek között, így nem okoznak zajt a későbbiekben.
  • 1-2 cm közötti rés: ilyenkor ajtóseprű használata javasolt. Ez egy előre gyártott elem, ami öntapadós, így csak fel kell ragasztani az ajtó aljára.
  • 2 cm fölötti rések: ebben az esetben egy ajtóalátét vagy habszalag lehet a megoldás. A habszalag előnye, hogy az összes gyakori talpazat, így kő, márvány, parketta és padlószőnyeg fölé helyezhető anélkül, hogy nyomot hagyna bármelyikükön.

Természetesen ezek a „házi” megoldások csak a kisebb hibák javításához ideálisak, komolyabb szigetelési munkák esetén általában érdemes szakemberhez fordulnunk. Ehhez már érdemes lehet  körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...