Kell vasrács a bejárati ajtóra?

Ablakfelújítás –Kell vasrács a bejárati ajtóra?

Sokan kérdezik tőlem, amikor a bejárati ajtójukat úgy újítom fel, hogy rákerül egy több ponton záródó, biztonsági zár is, hogy vajon ez nyújt-e akkora védelmet, hogy ne kelljen visszarakni a rácsot. Magyarul, vajon mennyit véd a betörők ellen a vasrács az ajtón?

Sok éves tapasztalatból én azt állítom, hogy a betörők mindig a kockázatot vizsgálják egy betörésnél. Abból a szempontból döntenek, hogy belekezdjenek-e a betörésbe vagy sem, illetve melyik lakást válasszák, hogy melyikbe a gyorsabb a bejutás. A védelmi vonalak pedig nekünk adnak előnyt. Nyilván ha konkrétan, kitervelten valamilyen okból egy kiszemelt lakásba akarnak bejutni, akkor nem ezt mérlegelik, de általában ez a fő szempont.

Jó lesz egy olcsóbb biztonsági vasajtó?  

A piacon nagyon elterjedtek a biztonsági vasajtók. Nyomógombos csengőt építenek bele, kilincsvilágításuk van, illetve a mázolásukról sem kell gondolkozni, mert különböző színekben lehet kapni. Nagyon tetszetős, sokan meg is vásárolják ezeket. Ám én nem mellettük teszem le a voksot. Nem csak azért, mert asztalos mesterként keresem a kenyerem, hanem mert a legtöbb kínai gyártmány, amihez nincsen, ha elromlik, semmilyen alkatrész-utánpótlás! 

Természetesen van olyan cég, amely az alkatrész-ellátást úgy oldja meg, hogy a komplett ajtót szétszerelve, kivéve az alkatrészeket pótolja a régi ajtón addig, amíg a garancia tart. Nekik így is megéri! A minősége persze olyan silány szokott lenni az ilyen ajtóknak, hogy már a beszerelése is gondot okoz!

Szintén nagyon népszerűek a műanyag ajtók, azonban fontos tudni, hogy a műanyag ajtó semmilyen módon nem emeli a biztonságot, ha ilyen ajtót választottunk, kelleni fog a biztonsági rács is. Sokfelől lehet hallani, hogy a bejárati ajtón egy hőlégfúvóval jutottak be a betörők, mert kiolvasztották a műanyag betétet, ami semmi hanggal nem járt.

Mit tudok ajánlani akkor?

Az első ajánlatom mindig a hevederzár és a biztonsági zárbetét minőségi cseréje. Ez az első és talán a legjobb megoldás – akár még egy minőségi biztonsági ajtó plusz megerősítésére is. Akadnak más elemek is az ajtóbetörés megelőzésére, de ezek mellett már nyugodtabban alhatunk.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha egyéni tapasztalata van ami a cikkhez kapcsolódik, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is. 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...