Ki készítette ezt? Meg lehet őrizni?

Ablakfelújítás –  Ki készítette ezt? Meg lehet őrizni?

Egyre ritkábban, de még találkozni olyan használati tárgyakkal, amelyekhez a mester büszkén adta a nevét. Ilyenkor felmerül, hogy meg lehet-e valahogy őrizni ezeket a régi mester-aláírásokat.

Ezen a képen egy régi redőnyfelcsévélő automata előlapja látszik. Látható, hogy a múlt századi mesterek, szakemberek a nevüket is adták a feladathoz. Minden munkájukat ékesítették, így a nevüket bevésték a redőny előlapokba. Érdemes megnézni a cikk melletti képet, hogy mennyire szép lehet egy ilyen mesterjel. 

Ezeket az ipari különlegességeket a megrendelők természetesen meg akarják őrizni – akár a korszerűsítés során, már egy motorizált redőnynél is. Szerencsére ezek a díszítések a legtöbbször gond nélkül ráépíthetők a megőrizni kívánt előlapra.

Munkám során találkozom néha olyan automata mechanikákkal, amelyek akár 100 évesek – és ma is működnek. Ezek legtöbbször tartós, kiváló eszközök, megőrzésük, óvásuk hasonlít a régi zárak megőrzéséhez. Érdemes gondozni, óvni őket, hiszen sokkal komolyabb értéket képviselnek, mint a mai egy kaptafára készülő, eldobható tárgyak.

Ha önnek is van megőrzendő értéke a felújítandó nyílászárok közelében, hívjon vagy írjon elérhetőségeinkre, szívesen megnézzük, mit tehetünk a megoldás érdekében.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.